България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Все повече българки споделят за домашно насилие, не всички има към кого да се обърнат

Йорданка Игнатова и Жени Петрова разясниха работата на кризисните центрове и превенцията

04.08.2023 | 09:30 Редактор: Михаела Димитрова

По-строги наказания за лека телесна повреда одобриха депутатите от правната комисия. Предвижда се в Закона за домашното насилие то да може да се наказва не само при наличие на брак, но и при наличие на "интимна връзка".

"Има области в страната, където хората търсят подкрепа и няма никакви структури и организации, които да ги подкрепят при спешна ситуация и няма към кого да се обърнат", коментира ръководителят на Кризисен център "Св. Петка" към асоциация "Анимус" Йорданка Игнатова в "България сутрин".

Тя отбеляза положителния факт, че все повече жени се осмеляват да споделят, че са жертви на насилие.

"Най-честият начин за достигане до кризисните центрове е през горещата телефонна линия, където жертвите могат да се обадят по всяко време на денонощието, линията е безплатна. С тях се провежда първоначално интервю, с обучени консултанти, за да може жената да получи емоционална подкрепа в този тежък момент и да бъдат обяснени нейните права и възможности как да стигне до нас, как да бъде организирано това нещо през спешна ситуация", обясни Игнатова.

Тя допълни, че понякога бягството от тази ситуация е много трудно и в такива моменти консултантите, след като направят оценка на риска, изработват план за бягство, за да може да стигне да въпросния кризисен център.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас Жени Петрова сподели, че е важно жените да се чувстват подкрепени в тази ситуация на домашно насилие, защото е от изключително значение жената сама да направи инициативата и да потърси помощ.

"Без да се обърне към нас, ние не можем да съдействаме. За разлика от София, в Бургас повечето случаи идват при нас, насочени от полицията, тъй като имаме една много добра изградена връзка с тях и след като лицето отиде първо в полицията, винаги го насочват и към нас", посочи тя.

По нейни думи само за два дни в Бургас се е увеличил броят на случаите на пострадали от насилие, които са потърсили помощ. "От началото на август имаме 4 случая, които са активни към момента, за 2 от тях имаме написани молби. Още доста хора ни търсят по телефона и искат да разберат къде се намираме и да се консултират. Към настоящия момент има кризисен център, който те могат да бъдат настанени. Дори да няма място в Бургас, могат да бъдат насочен към друг кризисен център в страна", обясни Петрова.

Йорданка Игнатова допълни, че 6 месеца е периодът на престой в кризисен център, като в редки случай той би могъл да бъде удължен.

"Този временен престой е оптимален и не е случаен. Тези жени и деца, настанявайки се при нас, те имат нужда от подкрепа, психологическо консултиране, имат нужда да бъдат върнати обратно в обществото, а не институционализиране. Затова този срок е сметнат за оптимален, тъй като в един момент те трябва да се върнат в нормалната си среда на съществуване, на безопасно и сигурно място", разясни тя.

"Факт е, че в една интимна връзка, ако не е имало поне няколко месеца съжителство между партньорите, жената не може да бъде подкрепена със Закона за домашно насилие. Това е голям проблем, тъй като съвременното ни общество е доста разкрепостено и много от младите хора не избират да влизат в брак и да съжителстват с партньора си, съответно не могат да бъдат подкрепени по този закон", коментира още Игнатова.

"Много голяма степен от тях се страхуват, с тях задължително трябва да работи психолог, а ние предлагаме тази подкрепа. Можем да помогнем, но когато близките и приятелите се включат, тогава напълно може да стане възстановяването на лицето", допълни Петрова.

Гледайте видеото с целия разговор.