Съдиите във ВСС осъдиха насилието към Дебора, призоваха за намаляване на гнева

Кадровиците излязоха с позиция по случая и заявиха, че нямат правомощия да санкционират колеги

03.08.2023 | 11:34 Редактор: Юлиан Христов
Съдиите във ВСС осъдиха насилието към Дебора, призоваха за намаляване на гнева

Членовете на Съдийската колегия във ВСС осъдиха случая с насилието в Стара Загора и изразиха съпричастност към пострадалата Дебора и семейството ѝ. В същото време те призовават за деескалиране на обществените емоции и гняв срещу съда и припомниха, че мярката за неотклонение на задържания извършител на деянието не е по същество присъда и същинското дело предстои.

Това става ясно от позиция на съдиите от ВСС, разпространена до медиите. 

"Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на поредния акт на посегателство срещу личността, при който е проявена особена агресия и жестокост. Подкрепяме масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления", се посочва в нея, като се прави допълнение, че с този случай се поставят на дневен ред нерешени въпроси в правораздаването и ефективността на съдебните и правоохранителните органи. 

"Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес", посочват съдиите.

Те уточняват, че нямат правомощия да се самосезират и да налагат наказания за действия на техни колеги.

"Същинското провеждане на съдебния процес тепърва предстои, като при разглеждането на делото следва да се осигури възможност за спазване на основните принципи на наказателния процес. Недоверието към съда и всяка форма на натиск върху вътрешното съдийско убеждение крият опасност за правилното изясняване на делата", пише още в позицията, в която се призовава също и за общи усилия на обществото, изпълнителната, и законодателната власт за доверието на българския съд.    

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR