България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е цифров двойник и как ни помага да се справим с горещото време?

Проф. Силвия Илиева разказа за изследванията на института GATE

04.08.2023 | 08:02 Редактор: Михаела Димитрова

Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато. Това показват данните от последните години, а анализът е на института GATE.

"Работим в областта на цифровия двойник от няколко години, това не е нова концепция. Представлява цифрово копие на града. Събираме данни от дадения град и те отиват в цифровото копие. Това са данни от сензори, демографски данни, отразяващи процесите и явленията в града", обясни директорът на института GATE проф. Силвия Илиева в студиото на "България сутрин".

Тя разказа, че се използват 3D модели, за да се визуализират данните, а след това чрез техен анализ се набират тенденциите, проблемите, предлагат се решения, които се имплементират с някакви мерки в града.

"Новите данни отиват в цифровия двойник и така непрекъснато можем да повишаваме качеството на живота ни в областите, които ни интересуват", допълни проф. Илиева.

По нейни думи трудно се събират данните на град като София. "Имаме лаборатория в район "Лозенец", където сме разположили редица сензори, събираме данни, имаме споразумение със Столична община за предоставянето на някои от тях и отделно може гражданите да допринасят с предоставяне на данни при определени условия, които да използваме в цифровия двойник", поясни директорът на GATE пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Силвия Илиева каза и какво означава остров на топлина. "Той е едно явление в града, където имаме по-високи температури през деня и по-бавно охлаждане през нощта в сравнение с крайградските райони. Сградите и трафикът са факторите, които най-много влияят за създаването на тези топлинни острови", посочи тя и допълни, че от института са започнали да правят енергиен атлас.

"На базата на отворени данни от агенцията за Устойчиво енергийно развитие сме направили предвиждане на границите на консумацията на енергия, на типове сгради в града. Следващата стъпка е да насложим тези данни с тези на трафика и замърсяването, тогава ще можем по-точно да идентифицираме повече причините за тези топлинни острови и да вземем мерки как те ще повлияят за намаляването им", допълни тя.

По думите на проф. Илиева цифрови двойници има в много градове в Европа и света.

"Най-напредналият е в Сингапур, работим много с шведските ни партньори, които също създават цифров двойник на града. Направихме изследване за детските градини, което беше по данни от Столична община. Изследвахме на 10 минути пешеходно разстояние от мястото, където живее всяко дете, дали има детска градина. Оказа се, че доста деца са необслужени от детски градини в района на такова разстояние. Препоръчахме къде би трябвало да се разположат нови детски градини или да се разширят съществуващите, за да се минимизира трафика и да не губят хората време в придвижването на децата", разясни гостът.

"Като пилотен проект изработване на цифров двойник в София, такъв може да има във всеки един град, вече имаме знанията, методологията, бихме могли да съдействаме на всяка една община да може да взема решенията си на базата на цифров двойник", категорична е проф. Илиева.

Гледайте видеото с целия разговор.