България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Засилен контрол във водоемите, инспектори на ИАРА проверяват щателно риболовците

Нарушителите стават все по-изобретателни, заяви изпълнителният директор на агенцията доц. Ваня Стаматова

03.08.2023 | 08:39 Редактор: Вяра Димова

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започва масирани проверки спазват ли се правилата при любителския риболов. 

"Във връзка с настъпването на отпуските все повече риболовци имат време да осъществяват хобито си. Издадохме заповед за масирани проверки по язовирите и водите на Черно море. Засилените мерки са в естествените и изкуствените водоеми, язовирите, речните корита, както и във водите на Черно море. В предишните три дни имаше акция на язовир Пясъчник, язовир Жребчево", заяви изпълнителният директор на агенцията доц. Ваня Стаматова в ефира на "България сутрин".

От проверките става ясно, че риболовците спазват правилата, обяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Контролът е засилен. Нарушителите са много изобретателни, но инспекторите от ИАРА се справят добре с контрола. Работим по всички начини. Проверките са регулярни. Свързани сме и към системата 112", обясни директорът на ИАРА. 

Тя призова всеки, който има данни за нарушения, свързани с риболовната дейност, да позвъни първо на телефон 112. 

"Нека гражданите бъдат съвестни и да се обаждат на телефон 112 за регистриране на сигнала и вземане на мерки. Ресурсът на агенцията не е достатъчен, работим по увеличаване на щатните бройки по отношение на контрола на риболова. Благодаря на инспекторите на ИАРА, които активно работят и контролират риболова", каза още събеседникът.

Доц. Стаматова отбеляза, че нерегламентираният риболов е административно нарушение и не е престъпление.

"Проверките са през цялата година", подчерта тя.

Гледайте целия разговор във видеото.