ИАРА с ударни проверки за незаконен риболов, дариха 100 кг риба, открита в автобус

Често бракониерите остават неизвестни

16.05.2023 | 09:45 Редактор: Елеонора Танева
ИАРА с ударни проверки за незаконен риболов, дариха 100 кг риба, открита в автобус

Служители на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол" град Габрово извършиха масирани проверки по вода на язовир "Александър Стамболийски". Установени са близо 300 метра бракониерски хрилни мрежи и винтери. Уловената в тях риба е върната обратно във водата.

При извършена нощна проверка и обход по брега на язовир "Крапец",  в района на село Крапец, общ. Мездра, служителите на ИАРА Враца, съвместно с ЛРД "Мездра – Роман" и рибари доброволци, са установили и извадили от водата 3 броя мрежи и една гумена лодка. Уловената риба от вида шаран е върната обратно във водата. Уредите са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен нарушител и са предприети действия за установяване на лицата, извършили нарушението по Закона за рибарството и аквакултурите.

В офиса на сектор "Рибарство и контрол" в Плевен е получен сигнал от лице, което не е пожелало да се представи. То заявило, че е видяло да се товари риба в автобус в гр. Никопол, който се движи по линията Драгаш войвода - Плевен. Сигнализирани са служители на 01 РУ Плевен, които спират автобуса в село Мечка. В багажното отделение на автобуса са открити 108 кг шаран, сом и уклей. Рибата е натоварена със знанието на водача на автобуса, за които нарушения са му съставени 2 акта за установяване на административно нарушение.  Рибата е дарена на "Дом за стари хора в неравностойно положение" - с. Драгаш войвода.

Снимка: ИАРА