България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето какви са рисковете пред страната ни при добив на газ от Черно море

Основното притеснение е какво би се случило при един евентуален разлив, посочиха Констанца Рангелова и Радостина Славкова

24.07.2023 | 09:06 Редактор: Михаела Кирилова

Големият въпрос, който си задаваме от години е дали има голямо газово находище в българската акватория в Черно море. Последната информация, изнесена от шефа на Комисията по енергетика Делян Добрев, е, че има потенциал за добив на 13 млрд. кубика газ на година.

Костанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията и Радостина Славкова от природозащитната организация "За Земята" споделят мнението, че рискове определено има.

"Винаги има надежда, че ще намерим нещо в акваторията на Черно море. Шансът е 1/4, 1/5 и това, че са намерили в Румъния, не значи, че и при нас ще се случи. Рискът е финансов и операционен за компаниите, които биха предприели това. Решението дали ще се включим в този проект трябва да се вземе от икономическа гледна точка. Парламентът няма техническата експертиза, за да каже до колко е възможно да се поеме този риск и каква възвращаемост би очаквала от един такъв комерсиален проект", каза Рангелова в студиото на "България сутрин".

Освен икономическия риск при такъв сондаж, съществува и рискът за хората и природата. Радостина Славкова е категорична, че риск винаги има и изтичането на метан значително замърсява въздуха.

"Определено има рискове при добива. Там има значително изтичане на метан и летливи органични съединения, които много замърсяват въздуха и са вредни за човешкото здраве. Основните проблемите са при транспортирането. Има и социални рискове, които са свързани със значително повишени земетресения. В Нидерландия тази година решиха да преустановят действащо газово находище, защото селата в близост са пострадали от земетресенията и къщите на жителите трябва да бъдат построени наново", коментира тя в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Твърди се, че ако бъде открито синьо гориво в блок "Хан Аспарух", то ще бъде с 35% по-ниско от природния газ, който получаваме от Русия или Азербайджан.

"Трудно е да се гарантира определена цена, тъй като това е комерсиален проект, който ще се продава на пазарна цена. Има много фактори, които ще определят на каква цена ще се продава. Включително факта, че добивът ще започне поне 2030 г. и не се знае каква ще е цената на природния газ тогава. Ние като добиваща държава ще имаме по-ниска цена от други държави, но тези 35% не знам на каква база са били калкулирани. Може да се очаква минимална разлика", заяви Костанца Рангелова.

"Политиката на ЕС е в посока декарбонизация. В същото време Международната агенция по енергетиката казва, че след 2021 г. не е икономически рентабилно да бъдат отваряни находища. Има намаляващо потребление на газ, с повече от 13% е намаляло. Затова Repower EU дава подкрепа не само за излизането от зависимостта от руския газ, но и газа като цяло", добави Радостина Славкова.

При тази потенциална ниска цена на газа, според Делян Добрев в бюджета ще влязат 2,7 млрд. лв. на година. Освен това знаем, че страната ни в момента употребява 2,5 млрд. кубика газ. 

"Ще печелят компаниите, които ще изнасят. Ние ще спечелим, ако тези компании плащат концесии на държавата. Така ние не поемаме риск, но е прекалено рано да се каже дали ще имаме приходи. Едно такова проучване ще ни струва много скъпо. Става въпрос са специализиран кораб, поне два хеликоптера и грубо това струва около 100 млн. Това са много пари и е голям финансов риск", добави Рангелова. 

Радостина Славкова изрази мнение и за екологичните проблеми, които могат да ни застигнат при осъществяването на такъв проект.

"Могат да се очакват въздействия върху биоразнообразието на Черно море. Основното притеснение е какво би се случило при един евентуален разлив. Щетите за туризма и риболова също са изключително сериозни. Ще има и видимо замърсяване, ще трябва бързо да се вземат мерки за почистване", каза тя.

Радостина Славкова се съгласи, че електрификацията е по-екологичният начин, който ще ни предоставя необходимите количества ток и ще ни позволи да се отнасяме подобаващо към планетата ни.  

"Това е един много добър начин за всички сектори. Има индустрии, за които не би било решение в момента, но там решението е биогазът. Най-зелените решения са възобновяемите енергийни източници", отбеляза тя.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


6
5 rate up comment rate down comment 1
Реалист
преди 9 месеца
Тези жени са първите оповестени имена на хората получавали по 4000лева от Русия за да работят против България. Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Климбо
преди 9 месеца
Само за нас има риск!Не че ако се открие,ще ни е по-евтино (справка ток...вода). Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Дидо Бг
преди 9 месеца
Госпожо по добре си запушете устата. Явно не искате България да върви напред а искате да сме зависими от други страни. Като гледам всички около нас добиват газ само ние не.Че и интереси защитавате. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 1
Старчок
преди 9 месеца
Тия двете са ревнали за нероден петковия.Внаги трябва да има някои дето да ръга прътища в колелата. Замърсяване, какво, ще умрат плъховете и ще ги опаковат в мокри кърпички ли. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
Кольо
преди 9 месеца
Рибата е още в морето а ние слагаме вече тигана. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 0
Fena
преди 9 месеца
Как се наричат девойки, които правят нещо, от което не разбират нищо, само защото им плащат? Сигнализирай за неуместен коментар