България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Павлов категоричен: Левски е роден през 1840 година и не е бил фанатик

Какво не знаем за Апостола на свободата?

18.07.2023 | 08:21 Редактор: Михаела Кирилова

18 юли е датата, на която тази година се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

"Днес отбелязваме 183 години, а не 186. Преди две години колегите Григор Бойков и Пламен Митев публикуваха и коментираха османотурски данъчни документи и доказаха, че Левски е роден през 1840 година. В крайна сметка този въпрос изобщо не е дребен и трябва да знаем какво отбелязваме днес. Хора, които ще отбелязват с големи речи днес, трябва да знаят", заяви председателят на УС на фондация "Васил Левски" Пламен Павлов пред "България сутрин".

"Непрекъснато излизат нови данни за произхода на Васил Левски. Ние днес ще дадем награда на един наш колега, който е преводач на нови османотурски документи, в които се вижда какви са мащабите на делата на Апостола. Той живее в много активна и борбена среда. Най-креативната част от обществото са впрегнати в революционната организация за освобождението на България. Тези неща трябва да бъдат казани ясно. Покойният проф. Николай Генчев се шегуваше, че ние отказваме на българската буржоазия да участва в буржоазно-демократичната революция, която тя самата осъществява. Сега виждам, че тези твърдения се използват от недобросъвестни политици за едни или други форми на пропаганда", допълни проф. Пламен Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той също така изясни някои от по-неизвестните факти за Апостола.  

"Левски се е борил за освобождението на България, но той не е бил фанатик. Той е бил патриот, който обича своя народ и не мрази другите. Дори не е изключвал мирния вариант за решаване на въпроса. Нека не го превръщаме в някакъв краен авантюрист", каза проф. Павлов.

"Ние знаем доста добре неговата биография. Разбира се, има и неясни моменти, но все пак става въпрос за една конспиративна организация в режима на османската империя. Появиха се много почитатели на османската империя и нека все пак да припомним, че въпреки реформите, благодарение на своята активност българите се превръщат в едни от най-активните икономически фактори в самата Османска империя", обясни събеседникът.

Според проф. Пламен Павлов най-интелигентната част от младите българи много добре знаят кой е Левски.

"На похода в Карлово има много млади хора и аз апелирам към президента Радев първо да поздрави тях, а не стандартните гости. Те идват не със статута на депутати", посочи председателят на УС на фондация "Васил Левски".

В края на разговора проф. Пламен Павлов отбеляза: "Парадоксално е, че колкото повече се отдалечаваме от неговото време, толкова по-актуални стават неговите послания".

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
3 rate up comment rate down comment 0
конспиративна органи
преди 9 месеца
....Появиха се много почитатели на османската империя ....за някой грош и сега е пълно с предатели на Левски Сигнализирай за неуместен коментар