Честваме 186 години от рождението на безсмъртния Васил Левски

Апостола на свободата бива заловен през зимата на 1872 година в района на Къкринското ханче

18.07.2023 | 07:32 Редактор: Тодор Петров
Честваме 186 години от рождението на безсмъртния Васил Левски

На днешния 18 юли честваме 186 години от рождението на Васил Левски - революционер, идеолог и основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Васил Иванов Кунчев, както е рожденото име на Апостола на свободата, е роден в Карлово през 1837 година. Той е отгледан в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. 

Левски получава основното си образование в Карлово, където първо посещава килийното училище, а след това отива във взаимното училище. Левски участва във втората българска легия на Георги Раковски в периода от 1867-1868 година. Той напуска легията по-малко от година, след като се присъединява към нея, а тя бива разпусната от сръбските власти през 1868 година.

В периода 1868-1872 година той основава Вътрешната революционна организация. Обикаля страната няколко пъти и създава мрежа от тайни комитети. Левски смята, че страната трябва да бъде освободена отвътре навън. Център на неговата революционна дейност става Ловеч. 

Левски смята, че Следосвобожденска България трябва да има републиканска форма на управление. Той отстоява принципите на върховенството на закона и смята, че всеки един гражданин трябва да бъде равен на другите в обществото - без значение неговия етнос или вероизповедание. 

Левски бива заловен през зимата на 1872 година в района на Къкринското ханче. На 19 февруари 1873 година бива обесен край София. Днес на същото място се издига негов паметник.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR