Радев в Троян: Ще направим всичко възможно за България, каквато я виждаше Апостола

Президентът присъства на тържественото откриване на паметник на Васил Левски

17.07.2023 | 21:34 Редактор: Елеонора Танева
Радев в Троян: Ще направим всичко възможно за България, каквато я виждаше Апостола

Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства в бурени и забрава, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има, докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Това заяви президентът Румен Радев при тържественото откриване на паметник на Васил Левски в Троян.

В словото си държавният глава посочи, че 186 години от рождението и 150 години от гибелта на националния ни герой българският народ продължава да черпи сила от святото дело на Апостола, а троянският край е силно свързан с революционния му път.

"Тук още се помнят думите на прозорливост на Левски за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господстват равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата", каза още президентът. По думите му признателността на българския народ към Левски е непреходна и тя показва, че и бъдещите поколения ще следват неговите завети.

"Ще направим всичко възможно да съградим България такава, каквато я виждаше Апостола", заяви държавният глава.

Президентът изказа благодарност към инициативния комитет, организирал изграждането на паметника, към кмета на община Троян Донка Михайлова, както и скулптора Борис Борисов, чието дело е паметника. Държавният глава изрази признателност на всички дарители, с чиято подкрепа е изграден монумента.

"В нелеки времена на политическо разделение вие показахте, че България може и трябва да бъде обединена, когато става въпрос за важни национални каузи и за нашето бъдеще – такова, каквото искаше да го види Апостола на свободата“, посочи Румен Радев.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Изграждането на паметника е финансирано от инициативен комитет чрез дарения от троянци и на съпричастни към делото на Васил Левски граждани.

Снимка: Президентството


4
0 rate up comment rate down comment 0
Не разбирам
преди 9 месеца
Сериозно ли всички родолюбиви българи трябва да се определят като такива в зависимост от отношението им към външна сила? Родолюбците са такива, защото обичат България, а не защото харесват или мразят Русия. Жалко е любовта към Родината да се измерва с русофобия или русофилия. Защо почитаме Левски, Ботев и др.- защото са обичали България или заради недоверието им, а не омраза към Русия? Не разбирам логиката- всеки, който обича или /съответно/ мрази Русия е велик патриот?Патриотите обичат България Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Зелен Чорап
преди 9 месеца
Левски, Ботев, Раковски, Стамболов, Захари Стоянов и още десетки революционери предупреждаваха българите да стоят далече от Русия. Това е истината, който е учил история. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
До долния
преди 9 месеца
Вие чувате ли се какво говорите? Левски бил против Русия???? Това ли му е основният принос към национално-освободителното движение? Левски е мечтаел за свободна и независима България, не само от Русия, но и от всички други държави.Какво общо има Русия с Левски въобще? А знаете ли, господине, че Левски не е доживял Освобождението и вероятно не би могъл да знае кой ни е освободил ? Според вас, ако знаеше, щеше ли да бъде неблагодарен, колкото сте Вие и други като Вас? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Антирадев
преди 9 месеца
Апостолът беше против Русия,а радев е обикновен руски агент и за него е важно Русия да е добре. Колко територия ще оставиш от България Радев,за да задоволиш путин? Сигнализирай за неуместен коментар