България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Нейков за Бюджет 2023: Постигнаха баланс - почти всички са недоволни

Въпросът с минималната работна заплата е "улица без изход, смята бившият социален министър

12.07.2023 | 10:20 Редактор: Михаела Кирилова

Финансовият министър Асен Василев пренаписа сметката на бюджета на служебния кабинет, като намали разходите и заложи повече приходи. Целта е дефицитът да бъде не повече от 3 на 100, а инфлацията да падне до 8,7%. 

"Протестите не трябва да ни учудват. В последните 30 години не се е приемал бюджет без протест. Задачата на Министерството на финансите и на министър Василев беше как с малко яйца да нахрани всички. Някакъв баланс е постигнат, защото почти всички са недоволни. Има свръхочаквания към бюджета, а той е само за 4 месеца. Ние ще имаме работещ бюджет някъде септември, за това не можем да очакваме от такъв "шантав" бюджет някакви реформи. Целта му е да приключим що-годе нормално 2023 и протестите са вид тренировка за следващия бюджет за 2024. Министерството на финансите все пак трябва вече да е подготвило първия вариант на следващия бюджет. Стискам палци на министъра на финансите да е прав в разчетите си, за да можем да смъкнем до 3% дефицит.", каза председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Гостът коментира и приетите от народните представители на първо четене решения по Закона за държавното обществено осигуряване.

"Знаете ли какво щеше да стане, ако не бяха вдигнали пенсиите и не бяха вкарали реформата за втората година от майчинството? Диалогът ни щеше да изглежда много различно. Щяхме да го изядем с парцалите. Онези големи социални ангажименти, които бяха поети от предходно време, те са изпълнени. От тази гледна точка БСП и вероятно всички осанали популистки настроени депутати се чувствам дискомфортно, защото министърът на финансите им издърпа чергата изпод краката. Популизмът е безсмъртен. Ние винаги ще искаме още", каза Иван Нейков.

Вчера ГЕРБ предложи повече пари за служителите в НОИ. По тази тема Нейков смята, че това е "тежък проблем".

"Средната заплата там е 1200 лева и това е тежък проблем, натрупан от много години. Иска се квалификация и значителни управленски усилия, за да управляваш живота на практика на 2 млн. българи, да се занимаваш със стотици хиляди болнични и да покриваш всякакви осигурителни рискове. Притеснява ме, че има текучество в НОИ. Младите хора идват, за да научават нещо и след това бягат. Дойде времето да се преосмисли нивото на възнаграждение на хората в социалноосигурителната система", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Идеята плащанията със социален характер да бъдат изведени от Националния осигурителен институт и да преминат към Агенцията за социално подпомагане, Иван Нейков коментира така:

"В един момент в съзнанието на много от управляващите, които не са специалисти в тази сфера, за тях всичко стана общо. НОИ в един момент започна да се занимава с неща, които не са му работа и когато започна да се справя добре, те започнаха да го товарят още. Това се осъзна преди около 5 години и започна обратният процес. Някои от плащанията започнаха да излизат от НОИ, но това е дълъг процес. Коректно е да се върнат в системата за социално подпомагане, за да остане в НОИ истинското осигуряване".

Иван Нейков заяви още, че въпросът с минималната работна заплата е "улица без изход". Тя беше замразена на 780 лева.

"Когато определяме минималната работна заплата по начина, по който я определяме сега, а именно да се караме на министъра на финансите и той накрая да ни даде малко повече пари, попадаме в улица без изход. Дано това е последната минимална работна заплата, която се определя по този начин. Трябва да минем на механизъм. От следващата година би трябвало да сработи едно правило, че минималната заплата ще е равна на 50% от средната за един предходен период", обясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.