България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боряна Калейн в "Златните": Не си се представям в ансамбъл, обичам да съм център на вниманието

Най-важното нещо е да си вярваш, сподели гимнастичката

07.07.2023 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн.

"За първи път започнах да тренирам художествена гимнастика на 6 години. Случи се по много интересен начин, аз бях много буйно дете, имах много енергия и моята майка беше решила, че трябва да тренирам някакъв спорт, без конкретно да е визирала художествена гимнастика. И така в търсене на спортна зала за своето дете, съвсем случайно попада на моята треньорка и до ден днешен - Марияна Памукова, на която задава въпроса: "Здравейте, само да ви попитам къде мога да запиша дъщеря ми да тренира, знаете ли дали наблизо има зала". И така започна моят път", разказа тя.

Признава, че откакто е в залата по художествена гимнастика, не се е занимавала с друг спорт.

"За кратко ходех на балет и 1-2 години на плуване, но усещах, че това не е моето нещо и когато започнах да тренирам художествена гимнастика, от първия момент се влюбих. От първия момент знаех, че това нещо трябва да го правя. Трудното в индивидуалното е, че ти си сам, нямаш на кого да се опреш в трудните моменти. Няма гимнастичка, която да ти подаде ръка във всеки един момент, което пък в ансамбъла го има. Но пък в ансамбъла момичетата зависят една от друга и ако една допусне грешка проваля целия отбор", сподели още Калейн в ефира на Bulgaria ON AIR.

На нея индивидуалното много повече ѝ харесва.

"Конкуренцията в момента е доста по-голяма. Не си се представям в ансамбъл, харесва ми да съм индивидуална гимнастичка, защото обичам да съм център на вниманието, обичам да знам, че когато застана на килима, всички гледат само и единствено мен. Това много ми харесва. А тази емоция в ансамбъла ще се загуби", каза българската шампионка пред Мария Константинова.

За нея най-ценният медал е златният от многобоя тази година от Европейското първенство в Азербайджан.

"Преминах през един много, много труден период и емоционално, и физически, от който успях отново да се върна и да продължава да тренирам, а след това и да спечеля този медал. Целият път до достигането на този медал беше наситен с много емоции. Трудно се преминава през тези моменти, защото преди всичко трябваше осъзнаеш откъде е появил проблемът. Това беше един момент за равносметка какво съм постигнала", добави Калейн.

Бубето лично благодари на всички, които са застанали на нея, включително Илияна Раева.

"Спомням си, че в деня, в който казах, че имам нужда от почивка и трябва да се прибера, веднага се обадих на Раева, а тя ми отговори: "Разбира се, моето момиче, колкото време ти е нужно, заставам зад теб, ще те подкрепя". Имах нужда да чуя тези думи и да знам, че не съм сама", каза с насълзени очи Боряна Калейн.

Самата тя не е разочарована от това, че на Олимпиадата завърши на пета позиция, а от самото ѝ представяне.

Не скри, че понякога е изпитала съмнение за таланта си: "Това е най-пагубното за един спортист - когато спре да си вярва, защото тогава нещата не му се получават. Най-важното нещо е да си вярваш."

Попитана дали има любим уред и съчетание, Калейн отговори: "Любим уред имам, за съжаление вече не играя с него - това е въжето. Беше ми много мъчно, че при жените вече не го използваме. Сега може би донякъде бухалките го заместват, но пак не е същото. Любимо съчетание нямам и не защото не си ги харесвам, а точно обратното - прекалено много си харесвам всички съчетания, които съм играла до момента."

А на едно от състезанията излиза да играе със счупен крак, при това - без да знае. Амбицията ѝ за Олимпийските игри в Париж е само една - златен медал.

Гледайте целия разговор във видеото.