България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДДС ставката ощетява туроператорите, искат равнопоставеност с хотелиерите и ресторантьорите

Адв. Калина Михайлова и Мария Григорова-Костова посочиха същността на проблема

07.07.2023 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Туроператори се оплакаха, че мярката от 9% ДДС за хотелиерския и ресторантьорския бранш унищожава техния сектор. 

"Не става въпрос за противопоставяне между туроператорите и хотелиерите и ресторантьорите. Целта е да се направят еднакви условия, за да бъде използвана и дейността на туроператорите. Корпоративното лице, което иска да направи, да речем - тиймбилдинг, туроператорът трябва да запази места за настаняване и храна. Спрямо него услугата е със ставка 9%. Туроператорът обаче трябва да издаде фактура с 20% ДДС или с нулева ставка", коментира адвокат Калина Михайлова в "България сутрин".

Тя обясни, че промяната в Закона за ДДС е в резултат на влязла в сила директива 112 от 2006 г. През 2012 г. стават и промените в законодателството. По думите на Михайлова проблемът е с ясното диференциране на физическите лица, спрямо които целта е да се облекчи разходът при пътуване, и спрямо корпоративните лица, които осигуряват безвъзмездно събитие за своите служители или партньори. 

"Когато организираме събития, имаме възможност да фактурираме това събитие на клиента само с 20% или по специалния ред по чл. 81 - с нулева ставка, но вътре има 9%, от което клиентът не може да се възползва. Клиентът губи 9% ДДС или трябва да плати 20%. Директно клиентите се ориентират към хотелите", подчерта представителят на туроператорите Мария Григорова-Костова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че постановлението на КЗК към днешна дата не е актуално. 

"Искаме отново да се заговори за този проблем и хората да чуят, че цяла част от туристическата индустрия има проблем. Искаме да бъдем поставени на същата плоскост като хотелиерите", настоя Григорова-Костова.

Адв. Калина Михайлова смята, че част от становището на КЗК продължава да е актуално и към днешна дата - от гледна точка на нарушаване на конкуренцията в бранша "Туризъм". Тя изтъкна, че Министерството на финансите не е орган, който да установяван налице ли е нарушаване на конкуренцията, а важно е становището на КЗК. 

"КЗК категорично постановява, че хотелиерите и туроператорите са в една конкурентна среда и от това, че туроператорите предоставят по-неизгодни условия за корпоративните лица, е налице дисбаланс в сферата. КЗК отправя препоръка към МФ да се предприемат действия, за да бъде запазена и законосъобразна конкуренцията", обясни Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
11
преди 9 месеца
ДА ВДИГНАТ ДДС НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЙОРИТЕ Сигнализирай за неуместен коментар