България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заведенията отказват да плащат заплати само по банков път: Служителите ни си искат парите кеш

"В по-малките градове няма много банкомати", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов

05.07.2023 | 08:11 Редактор: Михаела Кирилова

Собствениците на заведенията у нас са категорично против предложените мерки за бизнеса в бюджета за тази година.

"Конкретно ни притеснява, че държавата абдикира от задълженията. Това се случваше по време на пандемията. Тези мерки са определени само за нашия сектор и ние се чувстваме ощетени. Каква е логиката за другите сектори да няма такива проблеми? Ние нямаме против касовия бон, но нека е за всички", каза председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов за "България сутрин".

"В по-малките градове няма много банкомати, а в тези, които ги има, взимат много големи такси. Нашите служители предпочитат да получават заплатите си в кеш. Иначе кой ще ги плати тези такси? Държавата, работодателят или самият служител, който просто е отишъл да си изтегли заработените пари?", допълни Коларов.

От Министерството на финансите твърдят, че това е начин за осветляване на бизнеса. Емил Коларов обаче смята, че това не е така.

"Не знам как един сериозен министър може да си го помисли това. Аз съм против практиката за даване пари под масата, но това не е начинът. Има други начини, по които всичко може да се маркира. По случая организираме инициатива, която ще обявим скоро", сподели той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По случай другото предложение на министерството, а именно, ако клиентът не получи бележка, не трябва да си плаща за услугата, Коларов каза: "Ние живеем в България. Ще има клиенти, които си тръгват още преди да сме им дали бележка и няма да си плащат. Защо тези промени ги няма във фризьорския салон и т.н.? Защо трябва да е само при нас? Какъв е ефектът?"

"Ако това влезе в сила, ще се опитаме по всякакъв начин нашата дума да надделее. Това е смехотворно. Назначиха човек, който няма нищо общо с този сектор, тя е професионалист, но може би в друга сфера", каза той за новия министър на туризма - Зарица Динкова.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Мдаааааа.......
преди 9 месеца
Тоест цялата държава може да си получава парите по банка и да плаща такси и да се вижда кой какво получава, а вие не искате!Мдааааааа хич няма черна икономика у шефовете ви! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Рада
преди 9 месеца
Как кой ще ви плати таксите? Вие! Но нали залати и осигуровки са минимални и давате на ръко някой друг лев. Страх вие, защото не осигурявате работниците си и всичко ще лъсне официално. Сигнализирай за неуместен коментар