Собствениците на заведения за бюджета: Лобизъм в полза на банките

Предлагат касовата бележка от бар да се брои за разход на физическите лица при деклариране на доходите им

04.07.2023 | 10:20 Редактор: Юлиан Христов
Собствениците на заведения за бюджета: Лобизъм в полза на банките

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша ни, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

Това се посочва в позиция на браншовите организации.

"Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката", коментират от бранша.

Собствениците на заведения смятат, че това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените ѝ в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите. В позицията се отправя питане дали предстоят съкращения в администрацията на Министерството на финансите и НАП, след като гражданите ще трябва да изпълняват задълженията на тези структури.

"Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори", се посочва още в позицията.

Според браншовиците изискването заплатите да се изплащат само по банков път няма да доведе до по-висока събираемост на данъците, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси, за които не е ясно кой ще ги плаща - работодателят или служителят.

"При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти", пише още в позицията. 

Според собствениците на заведения задължението да се плаща само по банков път ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, а най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, посочват още от бранша.

Снимка: БГНЕС