България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как служебното правителство се намеси в кадруването и защо критиките не спират?

Критиките между партньорите в управлението коментират доц. Албена Танева и Борислав Ангелов

30.06.2023 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

Отново искри и критики между партньорите в управлението. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува финансовия министър Асен Василев за това, че финалният бюджет не е съгласуван с тяхната партия.

"Няма как да няма напрежение, по някакъв начин хронично. Също така няма как като партньори във важна структура като изпълнителната власт да не си партнират и да не си говорят. За всички е ясно, че всички имаме нужда от успокоение и от редовен режим на управление. Толкова е сложно, че трябва да сме наивни, за да си мислим, че е лесно. Политическата дейност е изключително публична, през цялото време тя е във фокуса на вниманието. Нормално е след толкова дълга криза и при такава нестабилност, и при предстоящи избори всички участници да са под напрежението как се справяме в момента", каза политологът и преподавател в Софийския университет доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Според нея водещата линия е да се намират решения, за да може правителството да остане.

"При предишното управление, където отново участваха "Продължаваме промяната", отново имаше много искри в коалицията, те станаха известни в медиите по един или друг начин. И този вариант да се събират всеки вторник ми напомня на едно тогавашно решение да се събират всеки понеделник. Това няма да намали страстите между тях", коментира политологът Борислав Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

За доц. Танева е важно политиците да могат да стигат до решения.

"Политическата дейност е с изкуството на възможното, това е реалността, това са участниците. В нито една сфера на нашия живот идеалното няма как да го видим и в тези обстоятелства да можем да влезем в редовен режим на управление, е важно кой колко е опитен. Понякога случайни събития на момента могат да провокират едно или друго действие. Политиците, които могат да погледнат напред и след изборите, са тези, които имат шанс да останат. Нашият основен проблем беше, че имахме проява на системен дефект - да имаме възможност за правителство, което да работи без парламент и да имаме ситуация на еднолична власт", добави тя.

Ангелов е на мнение, че има основание Румен Радев да бъде атакуван заради управлението на служебните правителства.

"Те трябва да извършват дейности, които са повече в ресора на редовни правителство, подписаха се дългосрочни договори, взимаха се дългосрочни решения, не искаха да идват в парламента, защото те не са избрани от парламента. Оплакваха се на президента за това нещо", припомни политологът.

По думите на преподавателя в СУ служебното правителство се е намесило в кадруването по начин, по който не е работа на едно служебно правителство.

"Критиката не е, че има служебно правителство, защото една държава не може да остане в режим без управление. Само че никой не е предвиждал, че ще влезем в режим, че поредица парламенти няма да могат да излъчат правителство и държавният глава, който и да е той, ще се възползва от ситуацията и ще остави едно и също правителство. И да ги остави толкова дълго време да вземат решения, които са на ръба и отвъд правомощията, да се намесят в генералната политическа линия", възмути се доц. Албена Танева.

И е категорична, че проблемът е липсата на контрол.

Според Борислав Ангелов рейтингът на Радев вече е около 30%.

Гледайте целия разговор във видеото.