България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученици с протестно писмо към МОН: "Искат да ни направят ходещи ксерокси"

Обективно ли е оценяването на матурите - коментар на Христо, Кристина, Дария и Силвия Костова

28.06.2023 | 08:35 Редактор: Михаела Кирилова

Ученици от 73-о СУ "Владислав Граматик" с протестно писмо към МОН за смяна на критериите за оценяване на матурите по БЕЛ. Според тях не лошата подготовка, а грешка при оценяването е причината за ниските резултати на матурите.

Писмото събира над 50 подписа и е изпратено до МОН, но отговор за сега няма.

Въпреки че имат отлични оценки на матурата, Христо, Кристина и Дария не са доволни от несправедливите методи за оценяване на втори модул, където въпросите са с отворен отговор. 

"Не съм ощетена и не смятам, че трябва да бъда, за да се включа за промяна. Не съм съгласна, че работата на учителите, които ни учат на креативно мислене, отива на вятъра. Стана ясно, че ти трябва корен на думата и тогава получаваш пълен брой точки, дори не е нужно изречението ти да има смисъл. Явно мъртвите метафори и клишетата са по-високо оценявани. Искат да ни направят ходещи ксерокси", сподели Дария в студиото на "България сутрин".

Техният преподавател по български език и литература - Силвия Костова, е категорична, че трябва реформа в методите на оценяване.

"Литературата не е просто предмет, а изкуство. Трябва да стимулира интелекта на учениците. Това просто не е точният начин на оценяване на този вид задачи. Само ученици, които са уцелили ключови думи, са получили пълен брой точки", поясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христо също е категоричен, че критериите трябва да се променят, защото не са обективни.

МОН заяви, че работите се оценяват анонимно от двама оценители и се прави средна аритметична оценка, но все още няма информация за промени. 

Гледайте целия разговор във видеото.


4
6 rate up comment rate down comment 2
И тези, които слагат
преди 10 месеца
най-малко са в час с нещата :) Сигнализирай за неуместен коментар
3
17 rate up comment rate down comment 6
Абсолютната истина!
преди 10 месеца
Много зависи какъв човек ти проверява работата по български език и литература. Аз и мой познати приятели също бяхме ощетени на отворените въпроси от 2-ри модул по литература. Без никакво основание! Умишлено не бяхме получили пълен бори точки. Отговорите ни бяха верни...Цялата образователна система не струва,а после защо никой не иска да учи! Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 5
Разбира се!
преди 10 месеца
Елита вече не разчита на човечеството,а на ИИ! ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА НАТИСНАТ КОПЧЕТО ЗА РЕСТАРТА! АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ,А ВИЕ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
24 rate up comment rate down comment 0
Стефан
преди 10 месеца
Крайно време е да се промени системата на обучение и оценка.Само че ще бъде засегната цялата система с частните уроци и затова не чакайте промяна! Сигнализирай за неуместен коментар