България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безрезултатен диалог - ще има ли доста по-високи учителски заплати и нова учебна програма?

Надяваме се на резултатен диалог с властта, каза председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров

23.06.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Заложено увеличение на учителските заплати ще има, в това увери финансовият министър Асен Василев.

Към предложението за увеличение на учителските заплати бяхме заложили поне пет политики, които да продължат в системата на образованието. Политиците търсят само капката, която може да прелее чашата за възможните протести. Ако искаме ново образование, трябва да погледнем към ново финансиране, към парите от БВП за образование и нови политики. Това заяви председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Когато има напрежение в системата, трудно може да се прогнозира развитието и лесно се стига до масови протести, смята Петров. "Надявам се на добър диалог. Нашето е по-скоро надежда, в момента чак толкова голяма промяна нямаме, защото статуквото си остава същото", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обясни, че тези 125% увеличение на заплатите са средна брутна работна заплата за учителите, която би трябвало да бъде по-висока. 

"Тя е първата стъпка. Парите за образование са водещи. Но не всичко кореспондира с финансиране. Имаме други политики, които се надявам да променим, за да преодолеем и натоварването. Чакат ни важни дни и месеци. Диалог има, но резултатите липсват", настоя гостът.

Според Петров средствата в бюджета трябва да са поне 1,3 млрд., за да бъде спазен Законът за предучилищното и училищното образование, в който е заложено, че парите за образование не трябва да намаляват спрямо предходната година. 

"Виждаме само парите за учителски заплати. Ние искаме реална промяна, осезаемо намаляване на тежестта на нови знания и осезаемо увеличаване на възможността за практически занимания", добави д-р Юлиян Петров.

По отношение на връщането на таксите в детски градини той обясни, че това е възможна хипотеза и решението трябва да се вземе от управляващите партии.

"Ако преценят, че тази мярка, която преди година са я направили, е неефективна - това е възможно. Ние показваме грешките, но и показваме верния път. Много е важно да имаме пари за физическа среда, да променяме естетиката и вътрешната архитектура, да минем на едносменен режим, да създадем хармонична среда", разясни д-р Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.