България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заливат учениците с излишна фактология, скоро оставаме без млади учители

Проектобюджетът за заплатите е неразбираем за нас, каза директорът Диян Стаматов

22.06.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова

Образователното министерство се заема с промяна на учебните програми. Министър Галин Цоков иска да се намали фактологията в учебниците и да се увеличат практиките. 

"Това е излишната информация, която засища всеки един учебник във всеки един клас - след 4 клас нагори. Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен разговор с всички учители и ръководители на образователни институции. Тази стъпка е правилна", заяви директорът на 119-о училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов в студиото на "България сутрин". 

Според него първо трябва да бъдат формирани сериозни работни групи, в които да участват учители и директори от цялата страна. 

"Във всеки един предмет фактологията е различна и тя трябва да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, но тяхното съдържание става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите учебни заведения. Това е основна причина учениците да нямат добра концентрация в учебния материал и бързо да забравят прочетеното", смята Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR училищният директор коментира, че "нещата от 1 до 4 клас трябва да си запазят сегашния вид", но всичко в прогимназиален и гимназиален етап трябва да придобие съвременен и различен формат.

"Днешните ученици губят концентрация след трета-четвърта минута. Това трябва да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането - научено, наизустено, пита се дали това е така. Минава изпитът и почти 90% от учениците не помнят нищо от използваното. Трайните знания липсват", стана ясно от думите му.

Стаматов коментира и резултатите от последната матура. Според него оценката не е по-различна от предходната година. "Ученето трябва да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите предложения - отсяват трудното от не толкова трудното", добави той.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета акцентира и върху финансирането в образованието и предложението в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от средната за страната.

"Никой не разбира какво означава това. Боравенето с такива услови прогнозни увеличение обърква всички. Това трябва да се изясни. Обществото трябва да знае, че учителите получават ниски заплати. Един млад учител със стартова заплата получава 1500 лв. Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, защото трябва да бъдат приспаднати данъци и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното увеличение, което се очаква от 1 юли, е с 30%", обяви Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
0 rate up comment rate down comment 0
Родотел
преди 10 месеца
Смешно е да се говори, че учителите компенсират с частни уроци. Процентът учители, които дават уроци няма как да е особено голям, след като го правят само част от учителите по български и математика за седми клас, не всички по чужди езици и много малко по останалите предмети. Това, че амбициозните родители в големите градове бутаме децата си напред за прием в гимназия и някои университети, неозначава че го правят за милионите други деца. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 10 месеца
Абе чудна работа.Детето ми е 6 клас сега .Завърши с най висок успех от класа.От 2 години сме в Германия.Не знаеше бъкел немски.В България учи до 4 клас и беше среден по успех.Учеха с майка му всяка вечер допълнително и нищо.В Германия учи само в училище наравно с германчетата и никакви домашни или частни уроци .И първи по успех.Значи нещо не е наред с образованието ни в България Учат много излишни неща и децата са претоварени. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 3
Родител
преди 10 месеца
Учителите нямат никаква заинтересованост да учат учениците,ама никаква.Те си изчитат урока и толкоз.Интересуват ги само частните им уроци.Нсли държавната заплата си върви и като сложат още толкова от частните уроци и ...кеф,!И заплати,и ваканции ,и празници,и екскурзии,и подаръци за всеки празник от децата.Е,имаше учители които бяха учители и обучаваха и децата ставаха добри лекари,инженери,строители и т. н. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 3
Кольо
преди 10 месеца
Стига с тези млади учители, не могат името си правилно да напишат! Да не говорим, че са неадекватни, липсва им подготовка. Университетите бълват необразовани хора! Сигнализирай за неуместен коментар