България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учени от БАН ще установят състоянието на емблематичната Байкушева мура

Хилядолетното дърво е обезопасено и може да бъде видяно от туристи

22.06.2023 | 09:40 Редактор: Юлиан Христов

Екоминистерството започва спешно обследване на Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво у нас, за да се установи какво е състоянието ѝ. Дървото е изследвано със специализирана техника.

"Всички се вълнуваме, тъй като това е най-старото иглолистно дърво в България", каза експертът от Дирекция Природен парк "Пирин" Николина Ангелинина в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че изследванията на дървото са проведени със специална апаратура - резистограф и томограф. Резултатите от изследванията ще бъдат изпратени на учени от БАН и в Лесотехническия университет.

"Тези резултати ще ни дадат оценка за цялостното състояние на мурата и отделните му клони", коментира Ангелинина и допълни, че се очаква учените да оценят нивото на гъбния патоген, който причинява гниенето на дървото.

Мурата е на повече от 1300 години, посочи експертът. Дървото има един отрязан клон, което обаче е станало толкова отдавна, че никой не помни кога е било.

Ангелинина каза още, че опасният клон, който застрашаваше безопасността на туристите, се е пречупил под собствената си тежест и вследствие на процесите, които текат вътре в дървото.

"Сега вече опасност няма, достъпът за туристи вече е възстановен и безопасността е гарантирана към този момент", каза експертът.

"Учените ще дадат своето мнение и Природен парк "Пирин" ще се съобрази с него. Това са естествени процеси, които засягат всяко старо дърво и взетите мерки бяха по-скоро да се ограничи достъпът на туристите. В момента вече не съществува опасност", допълни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.