България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Найденов, ПП-ДБ: Милиарди изтичат от корупционните кранчета, отстраняването на Гешев не е съдебна реформа

Доказахме, че 3% дефицит е възможен, доволни сме от представения бюджет, каза депутатът от ПП-ДБ

22.06.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова

Доволни сме от представения бюджет. Служебното правителство ни беше завещало бюджетен дефицит от 6,4%. Тогава на нашите уверения, че може да бъде постигнат 3% дефицит, се гледаше несериозно. Доказахме, че това е възможно. Това е необходимият критерий за членството на България в Еврозоната. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Димитър Найденов в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че не бива да се омаловажава това, че под тяхно управление на два пъти за по-малко от година има увеличение на пенсиите.

"Хората виждат повишението на пенсиите, виждат желанието на правителството да повишава доходите. Без да бъде проведена съдебната реформа, ние няма да можем да запушим корупционните кранчета, от които изтичат милиарди. Говорим за около 10 милиарда на година, които в България се губят от корупция. Съдебната реформа е ключът към разрешаването на проблема", настоя Найденов.

Отстраняването на Гешев не е съдебна реформа, подчерта гостът. "Отстраняването на Гешев и подмяната му със Сарафов показва, че няма съдебна реформа и изкарва на повърхността нуждата от провеждането ѝ", категоричен е депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Пред Bulgaria ON AIR той коментира общата коалиция. "Това е наше правителство, с наш министър-председател, с наш мандат, с наши министри, с един единствен министър на ГЕРБ, и то на външните работи - позиция, която няма достъп до корупционни механизми. Нашата ясна заявка беше, че ротация ще има единствено, ако в рамките на първите 9 месеца бъде проведена в Изпълнителната власт обещаната от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" съдебна реформа", обясни Найденов.

По думите му, за да има демокрация, трябва да работи принципът на разделение на властите.

"Проблемът е, че още 1991 г. в Конституцията прокуратурата е поставена в съдебната власт, за да може да е "независима", а на практика - безконтролна. Наша работа като политици е да посочваме проблемите и да предлагаме решение. Съдебната реформа е скалпелът, който по хирургически път ще раздели срастването на трите власти и ще ги раздели. С промените в Конституцията ние ще ги направим независими, за да могат взаимно да се контролират", заяви депутатът.

По отношение на номинацията на коалицията за еврокомисар, Найденов изтъкна, че кандидатурата на Даниел Лорер е достатъчно висококвалифицирана и с одобрение в международен аспект. 

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 1
Веселин
преди 10 месеца
крадат ли крадат, а реват ние не сме окрали. ДБ е пропаднала партия Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Иванова
преди 10 месеца
Няма ли военни под пагон,хора на честта? Военна диктатура за две години и кранчетата ще пресъхнат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
гост
преди 10 месеца
все едно пп и дб са невинни и чисти като сълзи Сигнализирай за неуместен коментар