България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Непредвидени разходи и ПВУ може да объркат сметките на оптимистичния нов бюджет

Приемането му ще успокои напрежението в много сектори, заявиха Христина Христова и Преслав Райков

21.06.2023 | 09:14 Редактор: Вяра Димова

Новият бюджет ще е с дефицит от 3%, предвиден е ръст на пенсиите и заплатите. От 1 юли ДДС за топлоенергията и природния газ ще се вдигне от сегашните 9 на сто на 20%. Проектобюджетът беше представен вчера, очаква се да влезе в сила от 1 август.

"Може да влезем в по-хипотетичните допускания - дали ще го достигнем, защото европейската и световната икономика се забавят. Основните наши търговски партньори в лицето на Германия и сърцето на Европа влизат в рецесии. Този ръст може да не се достигне. Второто перо, по което се опира бюджетът, е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Пожелателно мислене прилагаме в това, че Планът ще ни извади и вкара в 3-те процента", коментира икономистът Преслав Райков в студиото на "България сутрин".

Според него трудно ще бъде постижима целта, защото се разчита на оптимистичен сценарий. "Водейки война на 300 км от нас - в Украйна, трябва да базираме най-песимистичния сценарий", добави Райков.

Пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова акцентира на напрежението около бюджета, като такова е имало и в социалната област по отношение на разходите за пенсии.

"За 2023 г. дефицитът на Пенсионния фонд ще бъде 11 млрд. - това е голямо напрежение с плащанията. Сега трябва много да се внимава. Излезе от полезрението на обществото и от факта, че от 1 юни имаме голяма реформа в системата за социално подпомагане. Това също е изискване на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме и транш през септември, но може би ще има изненади от 33-те законодателни промени, които трябва да направи парламента. Ще има непредвидени разходи", заяви Христова.

Непредвидени разходи са възможни, на мнение е и икономистът. По думите му те няма да са толкова големи, че да  ни спрат по пътя към 3% дефицит.

"Министър Василев не обяви дълговата програма преди да имаме одобрен бюджет. Това е интересно да се види, защото лихвената политика в Европа продължава да нараства", посочи Райков. 

Според Христова в застой европейските средства по оперативните програми. "Този процес трябва да се активира. Това е източник на финансиране и може да подобри качеството на живота. Добре е мнозинството да мисли за обвързване на някои социални плащания от минималната работна заплата. Това е цена на труда. Обезщетението през втората година от майчинството - непрекъснато се опитват да го отвържат от минималната работна заплата. Нека то е равно на минималната работна заплата", настоя Христова.  

Вдигането на цената на природния газ на топлоенергията няма да се отрази съществено, но ще се отразят тези 100% дивидент, смята Райков. "Не мисля, че ще се приеме връщането на ДДС на 20% за всички", добави икономистът.

По думите на Христова липсва желанието за реформи. Според нея целевите помощи за отопление, които са в реформата за социално подпомагане от 1 юни, ще покрият част от напрежението на домакинствата с ниски доходи.

"Приемането на редовния бюджет за 2023 г. ще успокои икономическата и обществената среда в България", коментира още Христова.

Гледайте целия разговор във видеото: