Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Камбарев: Ако ГЕРБ иска да управляват с ДПС, ПП-ДБ няма да е смокинов лист

Главни прокурори затварят случаи в буркани, после да ги отварят, както направи Гешев, каза депутатът от ПП-ДБ

21.06.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова

Решението ни по отношение на вота за имунитета на Бойко Борисов не се е променило. Искахме да видим документите. Целта не е да вземем решение как ще гласуваме. То е взето. Целта на комисията е документите за "Барселонагейт" да излязат наяве. Има едни главни прокурори, които си затварят в буркани случаи, за да може да дойде зимата и да започнат да ги отварят - както направи и Гешев

Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Михал Камбарев в студиото на "Денят ON AIR". Той изтъкна, че целта е делото "Барселонагейт" да не може да бъде върнато на трупчета и да бъде затворено, а комисията да се запознае със случая и всичко това да стигне до хората.

"От нашата група има запознати с документите. Аз още не съм, но имам опасения да не изчезнат и от НС при смяна на главния прокурор. Видяхме и как г-н Сарафов беше назначен. Очаквам всичко. Борим се да няма изпращания на sms-и кой да бъде назначен и кой не, а да променим цялата система", посочи Камбарев.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът изтъкна, че с новия закон вече има две повдигнати обжалвания срещу дела към г-н Сарафов. "Едното е за "Осемте джуджета". Имаме проблем, че Сарафов в момента е там, но виждаме, че и нещата се случват. Трябва да се фокусираме върху реформата в системата", настоя гостът.

Според Камбарев, докато не се промени системата на избор - не могат да се очакват различни резултати. "Скоро очакваме да представим законопроекта за промяна на Конституцията. Не работим заедно с ДПС. Още няма заявка за подкрепа. Когато проектът е готов, ще разговаряме с всички. Пишат го хора от нашата група, които разбират от конституционно право. Намесени са и външни експерти", обяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той изтъкна, че ако от ГЕРБ искат да управляват заедно с ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да играе "смокинов лист".

"Предстоят сериозни разговори на партийните органи за това, което се случи днес, след това и на ротационно ниво. Това, което се случи днес, е неприемливо. Искаме, когато има поканен правосъден министър, той да може да бъде изслушан", каза още Камбарев. Той увери, че по отношение на управление, държавата е в сигурни ръце, но в парламента има плаващи мнозинства.

Гледайте целия разговор във видеото.