Кой е Зайко Байко и как ГЕРБ и ПП-ДБ ще се разберат за новия еврокомисар?

Напрежение и остри реплики в парламента

21.06.2023 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Напрежение, остри реплики и на ръба на поредния скандал в парламента. "Ябълката на раздора" с днешна дата е предстоящият избор на еврокомисар и попълването на членовете на няколко комисии.

Пленарният ден започна с размяна в комисиите. Бойко Борисов зае мястото на Вежди Рашидов във Външната комисия. Това обаче породи недоволство от парламентарната трибуна. 

"Г-н Борисов, вие сте Зайко Байко, две седмици се крихте", изказа се независимият депутат Радостин Василев.

"Две години нас ни няма в управлението. Този Зайко Байко ще се яви на избори и ще го последва същата съдба като другите", отвърна Бойко Борисов.

Той обясни защо става член на комисията и се закани на партньорите си. "Те избраха министри и зам.-министри: "Всички комисии ще са наши и на други партии, за да ги контролираме", коментира още Борисов.

Появи се обаче и друг спор - кой да бъде еврокомисар. Номинациите са две. 

"Аз ще съм едната от двете кандидатури за еврокомисар на България", обяви Даниел Лорер. "Илияна Иванова, член на Европейската сметна палата", каза от своя страна Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ отрече да е свързан с избора на Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. "Нито съм избирал Сарафов, нито съм го виждал, не познавам никой от прокурорската квота", заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и сагата "Барселонагейт". Попитан дали ще си направи ДНК тест, той отговори така: "Хайде да вземем на всички деца в София ДНК".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
БОЙКО, НАПРАВИ ГИ МОМИЧЕТА ВСИЧКИ!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Спрете се най-сетне ! Парламента да не ви е театър.! Дръжте се по сериозно. Народа чака да му решавате проблемите , а не да се гаврите с него! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
ЖОНИ
преди 10 месеца
ДА ПРАТЯТ НАИ ГОЛЕМИЯ ЕВРОПЕДАЛ И ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД Сигнализирай за неуместен коментар