България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Черешов туризъм в Кюстендилско: Береш си ги сам и си договаряш цена със земеделците

Проф. Димитър Домозетов обясни как се случва целият процес

20.06.2023 | 07:44 Редактор: Михаела Димитрова

Черешов туризъм се заражда сред земеделските производители в Кюстендилско. Инициативата е на бившия директор на Института по земеделие в Кюстендил - проф. Димитър Домозетов.

"Хората могат да дойдат, когато искат, от днес до края на месеца ще има череши. Те се понапукаха, но за бране ще има. 1976 година бях участъков агроном в Гроздьово, Варненско. Там идваха летуващи да си берат праскови. Това го правихме и там. Сетих се, че можем да го правим и в Кюстендил. Това е добра идея да се реализира част от продукцията, която тази година пострада сериозно", разказа проф. Домозетов в ефира на "България сутрин".

За да си набере череши, човек трябва да заплати сума, която си е договорил с производителя. 

"Тези, които ги наберат в чанта, премерваме ги, плаща ги, както се договори със стопанина, но това са цени, които се договарят допълнително. Всеки, който дойде, трябва да установи контакт със земеделски производител, да се догори с него и да си набере колкото си иска", допълни проф. Домозетов.

Той сподели, че вече четирима души са се свързали с него. "Божия благословия е да влезеш в насаждението и сам да си откъснеш плода, който ще ти е най-вкусен и приятен", каза производителят пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи идеята е инициативата да се случва всяка година. "Да може туроператорите, като организират еднодневни екскурзии, да бъде включено и посещение на насаждения", подчерта проф. Домозетов.

"Още от едно време черешата е била на почит в Кюстендил, правим празник на черешата всяка година, тази година е на 24 юни. Тук ще има винаги добри и качествени череши, защото температурната амплитуда, надморската височина се отразява много положително на вкусовите качества на черешата", посочи той.

Гледайте видеото с целия разговор.