България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таксиметровите шофьори излизат на протест, ще скочат ли тарифите?

Много от нещата са нова материя за транспортния министър, очакваме от него съдействие, коментира Красимир Цветков

14.06.2023 | 08:50 Редактор: Михаела Димитрова

Таксиметровите шофьори заплашват с протести, ако данъчните облекчения за дейността им отпаднат от бюджета. Те се срещнаха с новия транспортен министър Георги Гвоздейков, за да споделят своите искания.

"Това беше една опознавателна среща, на която представихме най-острите текущи проблеми на бранша. В настоящата ситуация приоритетът е към бюджета, защото от него очакваме обещаната компенсация за намаления размер на таксиметровия данък, който платихме авансово в края на 2022 г. за 2023 г. Тогава на нас ни беше обещано, че ще бъде използван механизмът за компенсиране като мярка за преодоляване на последствията от Ковид-19, както беше направен в предишния бюджет. Дълго време стояхме без бюджет, без закон за бюджета, във варианта, който внесе служебното правителство, тези компенсации липсваха. Всички общини в България намалиха размера под условие, че ще бъдат компенсирани от бюджета", обясни председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков в студиото на "България сутрин".

По негови думи министър Гвоздейков е поел ангажимент да се срещне с финансовия министър Асен Василев, за да постави въпроса, тъй като в момента се работи по внасянето на нов проект за бюджета.

"Заявихме протестна готовност в случай, че не бъде прието решение за тази компенсация. Сумарно за цяла България говорим за малко над 6 млн. лева, като в различните общини разликата е различна. Всеки общински съвет определя размера на конкретния данък за конкретната територия", поясни Цветков.

Той заяви, че до момента няма гаранция нито към синдиката на таксиметровите шофьори, нито към общините. "Никой не е поел какъвто и да е твърд ангажимент, това беше една среща, бързо след стъпването на министъра в длъжност. Аз останах с впечатление, че за него доста от нещата, които говорихме, бяха нова материя и тепърва трябва да влиза в тях. Жалко е, че това са натрупани проблеми и трябва в спешен порядък да се справи с тях", коментира Цветков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи друг сериозен проблем, който е поставен на срещата, е необходимостта от привеждане в адекватност на нормативната база, по която работи секторът. "В момента от много време насам Законът за автомобилните превози е в тежко несъответствие с търговския и трудовия закон. Това пречи на таксиметровите шофьори да формират предприятия по нормален начин. Те не могат да назначат втори водач на трудов договор, стигнахме до ситуация, в която има осъдителна присъда за това, че вторият водач не е записан в разрешителното", подчерта гостът.

Красимир Цветков е категоричен, че на този етап не се говори за вдигането на цени, за да се компенсират тези 6 млн. лева.

"Нашите апарати не са свързани със системата на НАП, но подлежат на контрол от нея, но не по електронен път, не сме задължени. В закона е записано, че апаратът трябва да отговаря на изискванията на Закона за оценка на съответствието на измервателните уреди", обясни председателят на Националния таксиметров синдикат.

Гледайте видеото с целия разговор.