България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ правят кабинет срещу Радев и Гешев, министрите ще изпълняват поръчки?

Политолозите Георги Проданов и Борислав Ангелов и психологът доц. Николай Димитров видяха ниска политическа култура в парламента

02.06.2023 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Обединение все още не съществува между ГЕРБ и ПП-ДБ. Списъкът с министри е интересен с това, че с изключение на Асен Василев, няма други изявени политически личности. Действително е експертно правителство. По-важното е, че има лъч за съставяне на правителство. В последните 2 седмици беше направено всичко възможно за съставяне на правителство, това е глътка въздух в търсенето на нормализация.

С тези думи политологът Георги Проданов коментира в "България сутрин" актуалната политическа обстановка в страната. Според него този бъдещ кабинет е заложник на несрещан до момента модел в парламента. 

"Две големи партии, които са нежелани партньори помежду им от останалите партии. Липсата на алтернатива ще даде стабилност на този кабинет поне до местните избори, които са следващата голяма мина. Има много неща, които ще продължат да влияят задкулисно в ГЕРБ. Изпирането не е целта на това правителство", смята Проданов.

Политологът Борислав Ангелов посочи, че в проектокабинета има хора с политическа биография, а други са експерти. 

"Оставам с впечатлението, че те няма да бъдат истинските министри. Не знам как ще бъде носена отговорността. Две формации правят правителство на всяка цена. Имам усещането, че с това правителство няма да излезем от кризата. Това е правителство срещу президента, срещу Гешев... В момента "Продължаваме промяната" става заложник на ГЕРБ", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Кога от "Продължаваме промяната" се обърнаха срещу служебните правителства - когато Румен Радев се обърна срещу тях. Сега има заявка да се прави закон за служебните правителства. Ще видим от ПП и ДБ колко са последователни в техните намерения", каза още Ангелов.

"Това са хора, които също имат своите обвързаности. В огромната си част са там, за да изпълнят някаква определена поръчка. Трябва да бъде изпълнена много бързо - да се изчистят нечии имиджи и да се потулят следи. През цялото време се говори, че това е правителство, което няма да трае дълго. Каква би била причината да зарежете всичко и да отидете да правите нещо току-така и да гоните празни идеи? Цялото говорене е, че това е временно правителство", коментира на свой ред психологът доц. Николай Димитров.

Според него поведението в парламента отива извън нормите, а вчера сме станали свидетели на абсолютна аматьорщина - "дори не успяха да се сбият както трябва". По думите на доц. Димитров имаме изключително незряла парламентарна демокрация. 

"Президентът си позволява повече да говори в ситуацията. Но президентът има право на мнение. В Конституцията точната дефиниция е, че той изразява една обединена нация от всичките ѝ съставни части - той е главата на нацията и нищо повече. Не му е вменено задължението да си мълчи и да е харесван от всички", изтъкна психологът.

В поведението на "Възраждане" Борислав Ангелов вижда десен екстремизъм.

"Трябва да се направи санитарен коридор около нея. Имам усещането, че ГЕРБ ги държи като резерва и в даден момент ще бъдат включени в действие", отбеляза той.

"Нормално е президентът Радев да бъде разочарован от сегашната ситуация. Беше в основата на политическия инженеринг на две партии, едната вече му е враг - "Продължаваме промяната". Думите му са израз на неудовлетворение от собствения му опит да бъде политик през втория мандат. Дискредитира се външнополитически с мнението си за ситуацията в Украйна, обяви ГЕРБ за враг, явно след това има опит за договорка с тях. С главния прокурор консолидират правителство на отрицанието срещу тях", смята Георги Проданов.

"Възраждане" е контролирана партия с контролиран лидер, който може да бъде използван при нужда. Проблемът на конфликта от вчера е ниската политическа култура на хората в парламента", заяви още той.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
димитър
преди 10 месеца
Да ,точно така трябва да бъде. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
съгласувано
преди 10 месеца
По-точно е да се каже, правят кабинет срещу народа ! Сигнализирай за неуместен коментар