Радев: Целувката между Борисов и Петков може да роди само отвращение

"Правителство трябва да има, но то трябва да работи най-вече за България", каза президентът

01.06.2023 | 11:48 Редактор: Юлиан Христов

Срамните записи от националния съвет на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите на партията ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Ще положа усилия да убедя европейските лидери, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава.

Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти при пристигането си в Молдова, където беше посрещнат от молдовския президент Мая Санду за участие във Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО).

Президентът посочи, че записите от партийното заседание на "Продължаваме промяната" "пометоха и миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна, което дискредитира и европейски лидери".

Румен Радев допълни, че те са предизвикали и изключително негативни коментари за България в европейски медии.

"Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна", посочи Румен Радев, като добави, че за една нощ са били сринати едногодишни усилия и осезаеми постижения за членството на страната ни в Шенген и за задълбочаване на европейската ни интеграция.

"Сега ще ни трябва време и много усилия  да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс", каза държавният глава, като допълни, че тази тема ще бъде обсъждана на срещите му днес.

Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България, заяви Румен Радев в отговор на въпрос и допълни: "Не очаквам целувката между Борисов-Петков да роди нещо друго освен отвращение, а това не води до доверие и устойчиви решения", съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа