ГЕРБ се отказа от присъствие в проектокабинета, Борисов не познава Бакалова

С "Да, България" отговаряме на исканията на "Промяната", заяви лидерът на ГЕРБ

01.06.2023 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Има напредък. Това констатира кандидат-премиерът с втория мандат акад. Николай Денков след поредицата от срещи с Мария Габриел и членове на ГЕРБ-СДС през днешния ден. Разговорите започнаха преди обяд и завършиха късния следобед.

Двете формации обявиха, че правят финални промени по състава на проектокабинета преди "Продължаваме промяната - Демократична България" да върне мандата на президента. 

"Обсъждаме различни имена, гледаме кое е най-подходящото за позицията и избираме най-доброто. Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ не е вярна", каза акад. Денков.

"Водят се преговори. Мисля, че са много близко до вземане на решение, но докато всичко не договорят, нищо не е договорено. "Продължаваме промяната" искат сами да носят отговорност с политически лица, няма да има експертен кабинет. Ние с "Да, България" отговаряме на техните искания", каза Бойко Борисов.

Само преди ден лидерът на ГЕРБ говореше за споделена отговорност при реденето на проектокабинета. Изглежда обаче от първата политическа сила са отстъпили за повече присъствие в бъдещото правителство.

Председателят на ГЕРБ коментира и друга тема от последните дни, а именно разследването "Барселонагейт", по което Борисов беше разпитан миналата седмица. Вчера сведения по досъдебното производство даде и бившият модел Ивайла Бакалова, а Борисов коментира, че не я е виждал отдавна. 

Днес обаче той заяви, че дори не я познава. От ГЕРБ виждат разследването като опит да се осуетят опитите за съставяне на кабинет с втория мандат.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)