България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Войната от първо лице: Украинците са уморени от руските атаки, ситуацията е тежка

Преговорите са спрени, очаква се голяма контраофанзива на украинската армия, обяви доц. Бенатов

02.06.2023 | 08:37 Редактор: Вяра Димова

Руските сили извършиха поредна серия от ракетни удари по Украйна. По данни на генерален щаб в Киев, са изстреляли 10 балистични ракети "Искандер", насочени към град Киев и две ракети от комплекс С-300, насочени към критична инфраструктура в град Харков. 

"Ситуацията е доста тежка. Снощи беше поредната атака на Русия. Бяха изстреляни поне 10 ракети "Искандер" вчера сутринта, през нощта руснаците стреляха от Каспийско море с ракети, унищожени са поне 30 от тях. Снощи няма загинали, но на 1 юни загина дете в Киев", заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR доц. Даниел Бенатов в ефира на "България сутрин".

Украинските войници са големи професионалисти и работят добре, но Украйна няма толкова ресурс да запаси своята територия от руската инвазия, коментира доц. Бенатов.

"Трябва силна подкрепа и помощ за Украйна от западните държави. Украйна получава подкрепа и помощ, но имаме доста голяма територия и помощта не може да бъде разделена равномерно. Най-съвременните комплекси отиват в столицата. В провинцията ситуацията е по-тежка", стана ясно от думите на кореспондента ни.

Изстрелите имат голямо психологическо значение за местните, сподели доц. Бенатов.

"Уморен съм. Последната седмица спя през нощта не повече от един-два часа. Всяка сутрин отивам на работа - моята е интелектуална, но повечето хора работят физически труд. Ситуацията през деня е спокойна, но хората са уморени", разказа доц. Бенатов.

Преговорите в момента са замразени, защото се очаква голяма контраофанзива на украинската армия, обяви той. "От това ще зависи какви ще бъдат преговорите", уточни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


2
7 rate up comment rate down comment 1
Iliev
преди 10 месеца
Нали Пейтриът беше паднала върху колата! Да кажат че е било нужно да бъде използвано ПВО и отломка е паднала ( а не да хранят Кличко защото пуснал снимка на която се вижда каква е точната ракета и не е руска )... Аз не знам колко време ще инвестират EU and USA като само за ден Украинското ПВО на Киев профука 32 ракети Пейтриът по 4 милиона всяка, общо 128 милиона ( за ден а 12-13 са отишли за ирански дронове за под 80к долара )?! Нали знаят после ще си искат парите и Украйна ще бъде разпродадена Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
джо
преди 10 месеца
Те Бандеровци да се страхуват когато от изстреляните 10 Руски ракети те свалят 11-12 .Така,че нито една Руска Ракета не представлява опасност за тях . Сигнализирай за неуместен коментар