България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ексклузивно в "България сутрин": Историк разкри къде е погребан Ботев, доказват го укривани документи

"Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни", настоя Николай Иванов

02.06.2023 | 07:48 Редактор: Тодор Петров

Изследователят и автор на редица документални книги - историкът Николай Иванов, прави уникални разкрития в новата си книга. В нея той представя нови документи и факти за това къде е гробът на Христо Ботев. 

"След 147 години отворихме укрити архиви в БАН. 50 години са укривани тези документи. Първо с Росен Петров направихме книга и показахме кой е убиецът на Ботев. Новата книга вече отговаря на българите къде, как и по кое време са погребани тленните останки на националния герой. Те са погребани край стените на църквата "Св. Троица" в Манастирски дол. Овчарят Вълчо Учиндолски е трябвало да измине голямо разстояние", разказа Николай Иванов в "България сутрин".

Историкът призова любопитните читатели да не му се обаждат и да му приказват небивалици. 

"Научете се да работите с факти. Липсва логическо мислене в подготовката, с която се подхожда към историческите факти. Винаги проверявайте фактите", подчерта Иванов и разказа за убиеца и самото убийство на Ботев.

"Преди това имах щастието да намеря къде са документите за гроба на Левски. Обособихме гроба с точност до един сантиметър. Не може да паркираме върху гроба на Левски и върху гроба на Ботев да никнат тръни", каза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Натрупа се много критична маса и обществото е останало или на ръба на пропастта, или падайки надолу в пропастта. Обособихме работна група под ръководството на кмета на Сухиндол. Решихме да се пристъпи час по-скоро към изграждане на подходяща пътека с информационни табели и да се постави паметна плоча", посочи Николай Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


4
0 rate up comment rate down comment 0
ВЕНЦИСЛАВ РАДКОВ
преди 10 месеца
Иванов, престани с дилетантските си.версии. Търсиш си трибуна, но не си криминалист. Нито си чел Корана,.Нито познаваш табията на мюсюлманите.Ти , си ФАЛШИВ ГЕРОЙ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Същият
преди 10 месеца
Харесва ми,че все още има учени,които продължават да търсят истината. Сигнализирай за неуместен коментар
2
19 rate up comment rate down comment 4
Александър
преди 10 месеца
Народ, избил царете си, а също предал Левски и убил Ботев, не е народ! Ботев с четата върви към Околчица! Колко българи са се присъединили? А сега сополи и крокодилски сълзи! Царство им небесно на двамата! Сигнализирай за неуместен коментар
1
12 rate up comment rate down comment 5
Вал
преди 10 месеца
Историята си служи с гробове ,останки и руини и документи писани от писари.За Ботев и Левски истината , никога няма да излезе ,но спекулации , ще има още. Сигнализирай за неуместен коментар