България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изключително успешен български адвокат в САЩ подава ръка на наши студенти

Едно от най-важните дела в кариерата на Огнян Гаврилов досега е срещу губернатора на Калифорния

02.06.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

Учебното заведение по право "McGeorge" в Сакраменто, Калифорния, предоставя българска стипендия "Огнян Гаврилов" на родни студенти, които се запишат в магистърските програми на университета в САЩ.

Инициативата е на нашия сънародник. Той е отличен с приза съдебен адвокат на годината за 2020 г. в Сакраменто и е единственият, който е осъдил губернатор.

Българинът Огнян Гаврилов е един от най-успешните адвокати в Сакраменто. Преди 24 години родителите му го изпращат в Америка, където учи право и преминава през много трудности, докато изгради репутацията си и се установи като добър адвокат.

Едно от най-важните дела в кариерата му досега е срещу губернатора на Калифорния, който през 2020 е осъден, защото затваря ресторантите и фризьорските салони заради пандемията. Тази година Гаврилов решава да предостави стипендия по право на български студент.

"Вече 15 години съм юрист. Завърших тук в Америка, в този университет, където е стипендията, и просто съм в положение, където трябва нещо благотворително да се прави за старата ми държава, в която съм израснал. Бях на 20 години, когато излязох от България и знам, че там има нужда. Тук човек да дава стипендии няма голяма файда, защото има прекалено много такива стипендии, плюс това, че хората имат по-големи възможности финансово. Така че ми се стори това добра идея да дам стипендия на хора, на които им трябва и могат да я ползват. Не е лоша идея да се обмени юридически опит между България и САЩ, защото тук съдебната система е много добре нагласена и това много добре помага и на обществото, и на бизнеса, и въобще за цялостното съществуване на всички", обясни адв. Гаврилов.

Той поясни, че стипендията е за около 40 хиляди долара.

"Аз плащам половината, а пък университетът опрощава другата половина. Такава ми е уговорката с университета. През Софийския университет могат да се подадат документите на желаещите и след това тук имаме комисия, в която съм аз, местният главен прокурор в района Сакраменто и още един колега. Тримата ще погледнем всички хора, които са желаещи и ще изберем един, всяка година ще е по един човек", допълни сънародникът ни.

Адвокат Гаврилов обмисля да увеличи в бъдеще броя на отпуснатите стипендии и младежите да отиват на стаж в САЩ.

"Говорим с университета какви са имиграционните рестрикции, ограничения, на хора, които идват със студентска виза, с която де факто те ще дойдат. Аз не се занимавам с имиграционно право, но доколкото разбирам, те имат право една година да стоят тука и да работят - дали ще е в моята кантора, дали някъде другаде - това си е техен избор, но ние със сигурност ще ги наемем, ако искат да са в моята кантора. Но това не е задължително", подчерта той.

Труден е бил пътят на Огнян Гаврилов до успеха в страната на неограничените възможности.

"Моите родители направиха това решение за мене. Няма какво да се лъжем, те ми направиха страхотна услуга. Аз бях против да ходя където и да било, защото не ми беше най-добър езикът, говорех малко английски, но не беше идеален, просто защото аз не исках да уча езици, което е изцяло моя грешка, която оценявам сега. Но моят начин на мислене съвпада повече на тукашните университети, няма чак толкова много запаметяване, повече е логическо мислене, където аз съм доста по-силен, отколкото по този българския начин - трябва да запаметиш учебника от А до Я. Дойдох тук, когато бях на 20 години, една година след като завърших Софийската математическа гимназия и това беше през 99-та година", разказа юристът.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа