България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Решението за ротация не се приема добре от хората, те очакват арести

Върнахме се години назад с убийството на Къро, смята Александър Попов

26.05.2023 | 09:40 Редактор: Михаела Димитрова

Седмица на международен успех за писателя Георги Господинов и отличието "Букър", правителство на ротационен принцип и разпити в прокуратурата. Кои новини предизвикаха най-голям читателски интерес?

"Интересна седмица беше, в началото бе този нов формат на ротационно правителство. Сред нашите читатели цари някакво недоумение какво е точно това, изказаха се професионалисти, политолози, но самата формулировка определено не се приема добре като политическо действие. Повечето мнения са, че се правят поредните странни експерименти в българската политика", каза главният редактор на dnes.bg Александър Попов в студиото на "България сутрин".

"Политиката има някакви стандарти, които трябва да се спазват. Подобни нестандартните решения създават повече въпроси и няма отговори за тях. Хората виждат задкулисни договорки. Явно ще сме държавата на ротациите", каза още журналистът.

По негови думи вчерашният ден е предизвикал най-сериозен интерес заради убийството на Красимир Каменов - Къро. "Върнахме се години назад с това убийство на знакова фигура на ъндърграунда. Въпросите са повече, отколкото имаме информация. Тя идва основно от ЮАР, тепърва ще се разплитат версии защо се е стигнало дотам. Това, което смятам, че това убийство ще се намеси върху политиката и ще видим дали ще рефлектира върху съставянето на правителство, както вече има такива коментари", допълни Попов пред Bulgaria ON AIR.

И тази седмица интерес предизвикват новините около главния прокурор. "Всичко е свързано пак с политиката. Фигурата на главния прокурор вече е повече политическа, отколкото представител на съдебната власт. Разпитите предизвикат интерес сред читателите. Те очакват да има арести, защото според тях, през целия ни преход да няма нито един арестуван политик за корупция, е нелогично", коментира журналистът.

След положителните новини, които са развълнували читателите, е наградата "Букър" на Георги Господинов.

"Безспорен успех на Георги Господинов тази седмица, но по български пак не можахме да се зарадваме докрай на него. Пак започнаха едни дискусии дали не се превъзнася твърде много този успех, дали е заслужен. Искаме тук при нас всичко да е уравновесено, трудно признаваме чуждия успех", каза Попов.

Гледайте видеото с целия разговор.