България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филм с кауза: "Догументъри" разказва за живота на бездомните кучета

Все повече хора осиновяват животни от приюти, сподели режисьорът на филма Илина Перянова

25.05.2023 | 09:55 Редактор: Юлиан Христов

На 29 май в Дома на киното в София ще бъде премиерата на филма "Догументъри", който разказва за живота на бездомните животни и съдбата им, след като бъдат настанени в приют и осиновени. 

"Заглавието на филма представлява игра на думи и може да се преведе като "кучоментален" филм - "дог", като куче и "ментари", като "ментално", обясни режисьорът на филма Илина Перянова в студиото на "България сутрин"

Лентата е снимана в продължение на 10 години - от 2012 до 2022 година.  

"Филмът е сниман и от приятели, и по улиците. Той има кауза да информира нашето общество, да има един диалог, да започнем да се отнасяме към безстопанствените животни, към животните около нас, с внимание и любов", разказа Перянова. 

По думите ѝ се наблюдава прогрес в това отношение - все повече хора осиновяват животни от приюти.  

"Но искам да има и още по-голям прогрес и да живеем с разбирането, че делим тази планета с тези животни и живеем в един общ свят", допълни режисьорът на филма.  

Освен по улиците на града, филмът е сниман и в приюти за животни. В него са разказани историите на осиновители и за спасителите на животни. 

"Участват и двама ловци от "Екоравновесие" - това е общинско предприятие, което е наето с много тежката задача "Кастрирай и върни" - програма, която е изключително важна за България и направи една промяна в София. За съжаление, на останалите места в страната няма достатъчно информация, че кастрацията е начин да се намали популацията на бездомните животни", каза още Илина Перянова. 

Тя допълни, че за снимките на филма е отглеждала куче от приют, което е трябвало да бъде приучено да се социализира, да бъде извеждано и водено на каишка, преди да бъде осиновено.  

"Тези навици не са естествени за едно животно, което е израснало на улицата. Кучетата, които живеят в приют, трябва да се настроиш, че това изисква време, това изисква работа. Това не е плюшена играчка", подчерта Илина Перянова.  

Гледайте целия разговор във видеото.