България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Кисьов издаде уникална книга за Константин Философ и глаголицата

Те са първооснова на нашата българска идентичност, гордост са, каза писателят

24.05.2023 | 09:44 Редактор: Вяра Димова

Зад кориците на "Житиеписецът" се крие образа на Константин Философ от една страна, от друга - глаголицата. Това разкри авторът на романа Стефан Кисьов за "България сутрин". Писателят вече е носител на награда "Български роман на годината".

"Опитах се за създам убедителен литературен образ, използвайки всички научни неща за глаголицата, за живота на Константин Философ, да пресъздам образа му като пълнокръвен образ на жив човек. Ние, българската литература, сме длъжници на този светъл наш образ", смята Кисьов.

Според него много малко неща знаем за Константин Философ, затова литературата е длъжна да създаде герой, който да бъде любим и обичан от хората.

"Соколът е бил любимата птица на Константин Философ, навремето това е било някаква мода - да се ловува със соколи, да се играе с тях. Като малък той загубва любимия си сокол и това му се отразява тежко. Донася му травма. Моята идея е, че тази случка оказва огромно влияние върху неговата личност. Неслучайно е на корицата", каза писателят пред Bulgaria ON AIR.

Българският роман вече е представен в София и зад граница, стана ясно от думите му. Според него темата за българската азбука и Константин Философ е изключително скъпа на българина.

"Тя е нашата гордост. Опитах се да го направя с литературни средства. Азбуката и делото на Константин Филосов е първооснова на нашата българска идентичност", коментира Кисьов.

Гледайте целия разговор във видеото.