България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"На прага на времето": Кирил Маричков представи автобиографична книга с уникални истории

Свободата непрекъснато ражда неравенства, смята музикантът

17.05.2023 | 09:25 Редактор: Михаела Димитрова

Кирил Маричков представя автобиографичната си книга "На прага на времето". В нея той разказва за музиката, любовта, разочарованията и успехите. Място, разбира се, има и за забавните случки от концерти и турнета на обичаната от всички рок група "Щурците". 

"Първоначално не ми се пишеше книга. Една жена, която се казва Веселина, ми каза: "Трябва непременно да напишеш нещата, защото какво ли не се говори за "Щурците" и теб, трябва да напишеш истинската история", и се съгласих. Доста време се занимавах с това нещо, повече от 3 години. Имаше моменти, в които ми писваше и казвах, че се отказвам, но тя ръчкаше и пак продължавах. Накрая се получи нещо много интересно, не можах да стигна да края на цялата история, просто защото се оказа, че книгата става доста дебела. Но има завършек в добър момент и нищо чудно да има и втори план", разказа Маричков за процеса на създаването на книгата в "България сутрин".

Той призна, че по-голямата част от книгата е свързана с група "Щурците", но и с други истории, които никога не са били разказвани.

"Има моето мнение и отношение към събития и исторически факти, които хората много малко знаят и правят грешки в това отношението. Човек ако не си познава историята, може доста да се обърка в своите преценки. Още по-лошото е, че когато я познава, пак не се учи от нея. Историята не ни учи на нищо, това го е казал един мъдрец", сподели музикантът пред Bulgaria ON AIR.

Кирил Маричков още в началото на книгата е написал как е открит неговият музикален талант и как всъщност той е пеел още преди да проговори.

"Щурците" в началото са искали да свирят по-твърда музика. "Но мои песни не можеха да минат през комисията. Вярно, че е след време тези песни станаха големи хитове, но тогава някои ги мразех, защото не можехме да правим нашата музиката. Но имахме късмет, че се случиха точно тези песни", спомня си музикантът. 

"Благодарение на много инат от моя страна, мисля, че си заслужаваше, защото в система, в която трудно може да проявиш способностите си... Защото има равенството, свобода, братство. Това са три неща, които взаимно се изключват, ако човек дълбоко се замисли. Защото свободата непрекъснато ражда неравенства. Ако е свободен един човек, той не е еднакъв с работливия, не е еднакъв с мързеливия, умният не е еднакъв се глупавия, но всичко това трябваше да изглежда еднакво, което обикновено дърпа надолу. Ние въпреки системата и държавата оцеляхме и се гордея с това", заяви Маричков.

Музикантът си мечтае за България, в която народът и нещата, които се случват, се доближават повече до прекрасната природа на държавата.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
1 rate up comment rate down comment 0
0808
преди 11 месеца
... чини ми се, че и ти като меркантилният Боб Дилън те теглят повече финикийските знаци..Та как поне един безплатен концерт не направи..вземи пример от Quicksilver Messenger Service.. Сигнализирай за неуместен коментар