България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Горчиво вино": Пламен Тотев представи нова книга с 56 стихотворения за любовта

Носи името на емблематично стихотворение на Евтим Евтимов

13.02.2023 | 09:55 Редактор: Михаела Димитрова

С наближаването на празника на любовта и виното излиза книгата "Горчиво вино", включваща 56 стихотворения за любовта.

"Тази книга се вписва в една традиция, която е вече почти 20-годишна. Пред 19 години поставихме нейното начало. Вместо да се подаряват традиционни подаръци за Св. Валентин, като балони и цветя, решихме да популяризираме идеята да се подарява книга. Тогава издадохме една антология на световната любовна лирика "Обичам те", която многократно отпечатваме и сега. Беше абсолютно успешна", разказа издателят Пламен Тотев в "България сутрин".

"В тази книга ние събрахме наградени и номинирани стихотворения в Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино". Тази година ще бъде десетото издание, идеята беше със създаването на този конкурс да се почете големия български поет Евтим Евтимов. Беше по повод неговата 80-годишнина. След това успяхме да анонсираме идеята за създаването на любовна лирика сред всички поколения поети, независимо дали са известни, или просто пишат за себе си или за кръг от познати. Книгата събира най-доброто, създадено в българската любовта лирика за последните 10 години", обясни още Тотев.

По негови думи сред наградените произведения ще има и такива на популярни имена като Димитър Христов и Ивелина Радионова.

"В това издание включихме и шедьоври на Евтим Евтимов. Емблематичното стихотворение "Горчиво вино" също е вътре, на него има познати версии на песни на Веселин Маринов и Панайот Панайотов. Самият Евтим казваше, че има около 10-12 версии на песни, базирани на стихотворението", посочи издателят пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос какво би впечатлило Пламен Тотев в едно произведение, той отговори, че е важно да се усети не само вдъхновението, но и Божията искра, която пишещият притежава. "Любовта е най-популярната тема, защото тя влиза в сърцата на хората, докосва ги по някакъв начин", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.