България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИАРА иззема лодки и мрежи, до 10 000 лв. е глобата за незаконен риболов

Константин Дамянов подчерта, че до този момент тежките нарушения са 4

17.05.2023 | 07:45 Редактор: Михаела Димитрова

Служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури започна масирани проверки на водоеми из цялата страна.

"В цялата Бургаска област разполагаме с 8 екипа, 16 човека, правят се денонощни проверки, реагира се на 53 сигнала", каза началникът на сектор Бургас към отдел "Морски контрол" на ИАРА - Константин Дамянов в "България сутрин".

"Извършваме инспекция на пристанищата и разтоварването по цялото крайбрежие, където имаме риболовни центрове. Прави се проверка на водоеми, които са държавна собственост и търговска мрежа, на всичко, което се касае за рибни продукти", посочи още той.

По негови думи са извършени 632 проверки, като тежките нарушения до този момент са 4.  "Иззели сме лодки, двигатели, мрежни уреди", подчерта гостът.

"По закон уловената риба, която е жива, се връща във водата. Размерът на глобите е от 1500 до 5000 лв. за физически лица и от 5000 лв. до 10 000 лв. за юридически лица", уточни Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът допълни, че се работи съвместно с Гранична полиция и МВР Бургас. "Описваме всичко, което се използва в нарушението и създаваме административен акт", обясни Дамянов.

Той отбеляза, че хрилните мрежи, които са потопени във водата и не се виждат в голяма част от водното пространство, се намират с уреди.  

"Спрямо миналата година сигналите намаляват, контролът е денонощен както на терен, така и на пристанища. Проверките са ежедневни, целогодишни", категоричен е Дамянов.

Гледайте целия разговор във видеото.