България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чувстваме се по-малко "втора ръка" европейци, ЕС няма да се разпадне

Тезите за скорошен разпад са провокирани от неразбиране на ползите от членството, смята Теодор Стойчев

09.05.2023 | 08:11 Редактор: Юлиан Христов

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира на 9 май триизмерното мапинг шоу "Заедно". То ще бъде прожектирано върху фасадата на Регионалния исторически музей в София

"Това е един начин да приобщим хората към наратива за Европа, да бъде иновативно, да бъде интересно и да кара младите хора да мечтаят. От четвъртък до неделя ще има проекции и спектакли в цяла София", каза в студиото на "България сутрин" ръководителят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев

Той припомни, че това е пета поредна година, в която се провежда подобна инициатива. "Решихме да опитаме с различна сграда - на място, където се срещат различни религии, култури - което е в основата на ЕС, единство в разнообразието", посочи Стойчев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му целта на проявата е да опита да "разкаже история за ЕС" -  защо сме в него, какви са ценностите, които споделяме.  

"От днес започва и европейската година на уменията и акцентът на проявата ще бъде как да се усъвършенстваме в дигиталната ера", отбеляза Стойчев. Той припомни, че в дигиталната сфера в България, а и в ЕС има недостиг на кадри. "Именно това е и целта - да обърнем внимание на този елемент", каза още той. 

Ръководителят на Бюрото на ЕП в България смята, че в годините, в които страната ни е член на ЕС, промяната е видима.  

"България е определено по-добро място за живеене. Живеейки през тези години в България, забелязах как се променя за по-добро. Чувстваме се по-малко "втора ръка" европейци. Стандартът на живот се променя към доста по-добро, но минава време", каза той.  

"Общността е силна. Европейският съюз със сигурност не го очаква разпадане", категоричен е Стойчев. Според него тезите за скорошен разпад на ЕС са провокирани от неразбиране на ползите от членството на страната ни в съюза. Той припомни, че България получава над три пъти повече средства от ЕС, отколкото внася.  

"Има неразбиране, има много пропаганда. В момента на близо 1000 км от България се води война, а в нейният хибриден вариант срещу България се води отдавна", подчерта Стойчев.  

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
сащ окупира властта във всяка европейска страна! Зависимостта на европа от сащ е пагубна! Всяка страна трябва да изгони американския посланик завинаги! Сигнализирай за неуместен коментар