България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"За" и "против" еврото: Ползите от Еврозоната са много повече

"Невъзможно е свиване на социалните разходи, да използваме чуждия опит", призовават Зорница Русинова и Богомил Николов

08.05.2023 | 09:13 Редактор: Петя Кръстева

Въпросът кога точно България ще приеме еврото остава с неясен отговор. Докато страната ни очаква разрешение от Европа, битката за това да изпълним всички критерии продължава. 

"Когато говорим за Еврозоната, първият въпрос е дали политическите партии ще намерят силата да намалят егото си и да създадат кабинет, който да може да изкара България през преговорите за Еврозоната и Шенген. Все още не сме големи оптимисти. Най-важно е да се говори каква е техническата готовност и да се даде малко повече гласност по темите", заяви Зорница Русинова от Икономическия и социален съвет пред "България сутрин". 

По думите на председателя на Асоциация "Активни потребители" - Богомил Николов, притесненията на българите относно въвеждането на еврото могат да бъдат успокоени, като им се дадат положителни примери от страни, които вече са минали през този процес.

"Инфлацията в Хърватска е под 10% след влизането в Еврозоната - 8,8%, а у нас е 12 на сто. Развенчаването на тези стари и брадясали митове е едната стъпка. Другата е да си напишем домашното", обясни той. 

Според Русинова темата за бюджета е изключително сложна, заради което и хората, и бизнесът имат много въпроси. 

"Неясно е как в малки населени места без банкови клонове ще бъде извършван обменът - дали няма да се стигне до спекулация или изнудване. За целта сме поканили на разговори "Български пощи", представители на местната власт и органите на реда. Трябва да се каже за какъв период ще се работи с двете валути и колко време всички обмени ще се правят без такси. Информацията до момента е за 6 месеца", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Николов е на мнение, че първоначалното двойно обозначаване на цените ще спомогне на хората да сравняват цените и така да свикнат с новата стойност. Той смята, че ако не бъдат поставяни такива, се създава предпоставки търговците да поставят каквито цени пожелаят. 

"Това сработи в повечето държави. Имаме опита, който да използваме. Ползите са много повече от страховете", категоричен бе той.

"Когато говорим за социална политика, трябва да имаме комплекс от мерки, а не просто с влизането в кампания партиите да започнат наддаване за минималните заплати и пенсии, без да има дългосрочна политика. Важно е да се намери консенсус за това кои да са приоритетите за страната - Шенген, Еврозона, подпомагане на малкия и средния бизнес", смята Русинова. 

Тя отбеляза още, че потенциалното вдигане на данъците е обвързано с вдигането на осигуровките.

"Нашето общество не е подготвено за подобен разговор. Едно от основните неща, които биха могли да ни подпомогнат малко, е стартирането на европейските програми. Няма как да се свият разходите в социалната сфера", настоя Русинова. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.


1
0 rate up comment rate down comment 1
сащ е сатана
преди 11 месеца
Темата е: "За" и "против" еврото. Двамата гости в студиото са с позиция "за"! Е, къде е плурализмът?! Защо в студиото не бяха двама гости с позиция "не"?! Пак пропаганда от Ваша страна, пак ви платиха да лъжете българското общество, че с еврото внезапно българинът ще забогатее! Не, няма, а ще ОБЕДНЕЕ в ПЪТИ повече! Но това е платената Ваша пропаганда! Сигнализирай за неуместен коментар