fallback

Козметичен бранд бори вредната пластмаса - защо продължаваме да я купуваме?

"74% от хората в световен мащаб се интересуват каква е опаковката", каза Николай Лазаров

03.05.2023 | 08:10 Автор: Искра Ангелова

Ежегодно в световен мащаб се произвеждат 120 милиарда козметични опаковки. Средно с 2,2% годишно се увеличава производството на стъклени флакони за парфюмерията, козметиката и фармацевтичната промишленост.

"В последните години пластмасата влезе като алтернативно решение като по-удобен и финансово, и логистичен начин. Но има един проблем - тази пластмаса започва да се разпада, а много малка част от нея стига до рециклиране. Разпадането на пластмасата между 1 и 5 мм се казва микропластмаса. Когато падне под 1 мм, става нанопластмаса. Освен че замърсява чисто визуално и ние го виждаме, тази пластмаса попада във водата, растенията и накрая - в нас", каза създателят на натурална козметика Николай Лазаров в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че в миналото бирата, олиото и киселото мляко са били в стъклени опаковки.

"Това е и нашата методология, която използваме. Искаме да стимулираме потребителите да избират по-осъзнато. Въпреки че последните проучвания показват, че 74% от хората в световен мащаб се интересуват каква е опаковката, а 47% не биха купили, ако опаковката е вредна за околната среда. Много повече хора разбират нуждата от това ние да мислим, важно е да разберем какви са реалните, а не маркетинг подходите, защото напоследък се рекламира биопластмаса", допълни Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му първоначално стъклената опаковка е по-скъпа.

"Голяма част от пластмасовите опаковки не стигат до реалните депа за рециклиране, което също е голям проблем. В Европа е 42%, но в България и други държави е много по-нисък. Като бранд стимулираме осъзнатото поведение, говорим и за емоционална грижа. Процесът е плавен, все повече хора се замислят за вариантите", подчерта Лазаров.

От компанията му почистват опаковките със суровини, които са щадящи околната среда.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback