Фактор ли е пластмасата за затлъстяването?

Някои химикали стимулират производството на специфични видове клетки и мастни тъкани

24.12.2022 | 16:18 Редактор: Вяра Димова
Фактор ли е пластмасата за затлъстяването?

Глобалната епидемия от затлъстяване се влошава, особено сред децата, като нивата на затлъстяване нарастват през последното десетилетие и се изместват към по-ранни възрасти. В САЩ приблизително 40-процентен дял от днешните гимназисти са били с наднормено тегло в началото на обучението си в гимназии. В световен мащаб случаите на затлъстяване се утрояват от 70-е години на миналия век, като се очаква засегнати да са един милиард души до 2030 г., пише Марк Бюканън за Bloomberg.

Последствията са сериозни, тъй като затлъстяването е тясно свързано с високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Въпреки мащаба на проблема все още няма консенсус относно причината за него. Учените признават много допринасящи фактори, включително генетика, стрес, вируси и промени в навиците на съня.

Нововъзникващото мнение сред учените е, че един основен пренебрегван компонент на затлъстяването почти сигурно е нашата околна среда - по-специално широкото присъствие в нея на химикали, които дори в много ниски дози нарушават нормалното функциониране на човешкия метаболизъм и способността на тялото за регулиране на приема и разхода на енергия.

Някои от тези химикали директно стимулират производството на специфични видове клетки и мастни тъкани, свързани със затлъстяването. Тези химикали се използват в много от най-основните продукти на съвременния живот, включително пластмасови опаковки, дрехи и мебели, козметика, хранителни добавки и др.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg.

Снимка:  pixabay