Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България има огромен проблем със затлъстяването, смята проф. Здравко Каменов

Това е основен рисков фактор за развитието на диабет, категоричен е ендокринологът

15.11.2022 | 13:38 Редактор: Калина Донкова

По неофициални данни 700 000 българи живеят с диабет. Лекарите припомнят, че над една трета не знаят за това, защото не са се изследвали.

В последните 30 години мащабите на това заболяване стават застрашителни. Броят на засегнатите има четворно увеличение. Световни прогнози сочат, че през 2040 г. всеки десети човек ще бъде с диабет.

България има огромен проблем със затлъстяването, което е и основен рисков фактор за развитието на диабет. Това коментира в ефира на предаването "Директно" началникът на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска" проф. Здравко Каменов.

"Само за няколко години от десето място, вече сме на шесто място в Европа по затлъстяване. Естествено, проблемът не е само в България, проблемът е също глобален, вследствие на стила на живот, натрупване на патологични гени, вследствие на стреса, безсънието, затварянето по време на Ковид. Самият Ковид увеличава риска от захарен диабет", обясни той.

Навременното откриване на диабета е от особено значение, категоричен е проф. Каменов.

"Още във фазата на преддиабета, ние установяваме, че около 10% от хората вече имат диабетни усложнения. При откриването на захарния диабет, което е късна диагноза, 30% вече имат усложнения", поясни специалистът и подчерта, че борбата с диабета трябва да започне още при откриването на развита инсулинова резистентност.

Вижте целия разговор във видеото.