Започват преговори за глобален договор за справяне със замърсяването с пластмаса

Всяка минута в морето се изхвърля пластмаса на стойност един камион за боклук

28.11.2022 | 22:42 Редактор: Вяра Димова
Започват преговори за глобален договор за справяне със замърсяването с пластмаса

Въпреки десетилетията усилия, замърсяването с пластмаса става все по-голямо - мрачен факт, който представителите на почти 200 държави са решени да променят.

Делегатите в крайморския град Пунта дел Есте започнаха да очертават пътя към първия глобален договор за борба със замърсяването с пластмаса.

"Знаем, че светът е значително пристрастен към пластмасата", заяви в началото на преговорите Ингер Андерсен, изпълнителен директор на базираната в Найроби Програма на ООН за околната среда.

"Кризата с пластмасата е и криза на климата. Пластмасата има тежък въглероден отпечатък и тежък химически отпечатък", каза тя.

Срещата в Уругвай се провежда, след като на Асамблеята на ООН по околна среда в Найроби през март страните се споразумяха да създадат междуправителствен комитет за водене на преговори и финализиране на правно обвързващ договор за пластмасите до 2024 г.

Според някои оценки всяка минута в морето се изхвърля пластмаса на стойност един камион за боклук. Прогнозите са, че до 2040 г. количеството пластмаса, което попада в океаните, ще се утрои, пише БГНЕС.

В същото време микропластмаса е открита в човешка кръв, бял дроб, далак и бъбречна тъкан и дори в тъкан на плода.

Експертите смятат, че само едно международно, правно обвързващо споразумение може наистина да започне да спира един от най-големите екологични проблеми на планетата - ако има достатъчно политическа воля.

Срещата в Уругвай ще продължи пет дни и е само първата стъпка в преговорния процес. Планирани са още четири световни срещи за продължаване на процеса.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Преди 100 години общественият транспорт и пощенският транспорт в западноевропейските градове са били електрически. Но петролните компании надделяват. Резултатът е 2 световни войни и 3та световна война се задава. СЛЕД ДЪЖД, КАЧУЛКА ! Стотици милиони бюрократи заседават и претендират, че решават някакви проблеми !?! Ако излезят за 10 години в платен отпуск, на 11та година светът ще си е решил проблемите ! Сигнализирай за неуместен коментар