България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще останат ли българските училища без образователни медиатори?

Основното възнаграждение за позицията е минимално, каза Деян Колев

03.05.2023 | 08:05 Редактор: Вяра Димова

Възможно е българските училища да останат без образователни медиатори. Причината е, че от МОН обмислят от 1 юли да сложат край на Националната програма за подкрепа на образователните  медиатори. На практика работещите няма да получават вече заплати. 

"Това, което МОН ще поиска, е училищата да ги назначат от своите бюджети и от средствата, които получават за работа от уязвими групи. Това означава, че поне половината от медиаторите ще бъдат съкратени, защото работят в училища, в които не получават такива средства или получават твърде малко средства", каза председателят на УС на "Амалипе" Деян Колев в ефира на "България сутрин".

Образователният медиатор е живата връзка между училищата и семействата, особено тези на най-бедната част от местната общност, изтъкна той.

"Медиаторите са един от ключовите фактори, които помогнаха отпадащите ученици да намалеят чувствително през последните години, така че България да се вмести в индикатора, който беше поела за намаляване на ранно отпадналите ученици", посочи председателят на УС на "Амалипе" пред Bulgaria ON AIR.

Образователният медиатор получава минимална работна заплата, стана ясно от думите на събеседника. Той уточни, че работата често отнема повече от 8 часа дневно.

"Едва в около 10% от случаите директорите дават допълнително към минималната работна заплата. За миналата година Националната програма костваше 10 млн. лв. До 22 май националните програми са качени за обсъждане. Инициирахме петиция, която се събира сред родителите на терен. Подписаха се 15 000 граждани. Инициирахме писмо до министъра на образованието и до премиера, което е подписано от всички социални партньори", обясни Колев.

Той изрази надежда МОН да преосмисли позицията си и да продължи Националната програма.

"Искаме в нея да бъдат включени и детските градини, тъй като образователните медиатори в тях също ще останат без работа. Искаме дълготрайно решение", заяви председателят на УС на "Амалипе". Центърът работи с около 300 медиатори, а през изминалата година са върнали над 800 деца в училище.

Гледайте целия разговор във видеото.