България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Домашни насилници манипулират жертвите си - експерти посочиха как да решим проблема

Адвокатът по семейно право Райна Аврамова и психологът д-р Юрий Кацаров се обявиха за работа със специалисти и законови промени

02.05.2023 | 09:31 Редактор: Тодор Петров

Четири пъти повече са жертвите на домашно насилие през 2022 г. В първите месеци на 2023 г. станахме свидетели на няколко фрапиращи случая.

"В голяма част от случаите домашното насилие се случва при хора с граждански брак и деца. При това положение жертвата решава да даде шанс на брака си и шанс децата да растат в семейство от двама родители. В друг част от случаите насилникът причинява психически тормоз, внушавайки на жертвата, че ако не са заедно, той ще се самоубие", коментира адвокатът по семейно право Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ основното е работата на психотерапевти със самата жертва, за да може тя да излезе от зависимостта "нека да дам шанс заради децата", "той без мен ще се самоубие", "какво ще си помислят съседите и приятелите ни".

Аврамова посочи, че жертвите трябва съвсем ясно да си дават сметка за последствията, ако решат да останат заедно с насилника. А документът за ограничителна заповед не гарантира неприкосновеност. До фатален край се стига, след като жертвата вземе решение да се върне при насилника или пък е причакана някъде.

"Активност трябва да проявяват органите на полицията и прокуратурата, за да има някаква санкция. Към настоящия момент сигналът се подава от пострадалото лице. В новите законопроекти за промени в Закона за защита от домашно насилие се предвижда възможност сигналите да бъдат отправяни от лечебното заведение, което е посетила жертвата", каза още Аврамова.

Юристът споделя мнението, че трябва да се работи с насилниците чрез специализирани програми. "Когато съдът издава заповед, в нея трябва да бъде посочено, че лицето се задължава да посещава тези специализирани програми. В моята практика съдът може би в 1% от случаите на домашно насилие е издавал такова разпореждане", изтъкна Аврамова.

Психологът д-р Юрий Кацаров заяви пред Bulgaria ON AIR, че семейства, в които насилието е начинът, по който се разрешават спорове и конфликти, е модел, който се предава в поколенията. 

"В следващото поколение много често децата са в ролята на насилници или жертви. Получава се връзка между жертвата и насилника, много често става въпрос за вменяване на вина в жертвата. Покрай актовете на насилие има много заплаха: децата ще заколя, ще те убия, ще се самоубия. Тази манипулация действа безотказно в повечето случаи", обясни той.

Д-р Кацаров добави, че насилникът има лостове и инструменти: чувство за вина, манипулация, което принуждава жертвата да влиза в опит за диалог. 

"Ако не се говори за насилието и не се реагира срещу него, то зачестява и става все по-интензивно като страдание и нанасяне на вреда", предупреди психологът.

Д-р Кацаров е категоричен, че за насилието трябва да се говори с близки и съседи, а реакцията на институциите да бъде незабавна. Работа с жертвата, работа с насилника за справяне с гнева, както и отделяне на жертвите. Според него съдебните разпореждания трябва да включат работа със специалисти, които да помогнат да се промени насилническия модел на семейни отношения.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
вНИМАНИЕ
преди 1 година
озВЕРЯВАНИТЕ НАЙ ЧЕСТО ЖЕНИ КРЕЩЯТ ,НАБЕЖДАВАТ ДОКАТО ОЗВЕРЯТ МЪЖА. сЛЕД ОТКАТ СРЕЩУ ЖЕНАТА.. в пОДОБНИ СЛУЧАИ ВЕДНАГА ДА С Е НАПУСКА ДОМА.. оЗВЕРЯВАЩОТО ОБЕМНО ПОЛЕ ИМА ДИАМЕТЪР НЯКОЛКО МЕТРА. ПОПОДНАЛИ В НЕГО СЕ ОЗВЕРЯВАТ . сЛЕД НАПУСКАНЕ НА ПОЛЕТО СЕ УСПОКОЯВАТ. да с е исключвАТ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ ВЕДНАГА. да С ЕИЗБЯГВАТ ТУРСКИ ,ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ И ДРУГИ СЕРИАЛИ !!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
JJIvanov
преди 1 година
От 1977 година проучам подобни проблеми.В англия попаднах на български ром който с еозверяваше след вкл'чване на музика от личен смартфон. Смартфона облъчваше с черно режещо проникващо озверяващо поле. Съседа с еозверяваше мигновенно. По някой теле канали често експериментират ОЗеряващи остроконфронтационни облъчваания.. ПОДОБНИ с а констатирани да увреждат народ ана Украйна още 2012 година .През телевизии на Украйнски готвещи окупацията на Украйna2014 озверяваха НА руски се успокояваха. Сигнализирай за неуместен коментар