България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Километрична опашка от вярващи, за да се поклонят пред чудотворните мощи на Св. Георги

Безброй са случаите на изцеление, каза свещеникът Лъчезар Попов

27.04.2023 | 08:46 Редактор: Вяра Димова

Чудотворните мощи на Св. Георги пристигнаха у нас. Очаква се литийно шествие от храм "Св. Марина" до църквата "Св. София". Километрична е опашката от чакащи, които желаят да се поклонят пред мощите на Св. Георги. С благословението на Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит те бяха посрещнати вчера в първо в храм "Св. Марина", откъдето тръгна литийно шествие.

Частицата от десницата на Св. Георги се съхранява от векове в едноименния храм, който е специално построен край Серес, Северна Гърция в негова чест и памет.

"Светинята, която посрещаме, е голяма. Тази благодат, която идва на наша територия, е нещо много затрогващо и помощ, от която хората могат да почерпят. Винаги е имало трудни времена, в тези моменти прибягваме към утеха, най-вече към Бога. Чрез светците, приятелите на Исус Христос, утеха се получава много по-бързо", каза предстоятелят на старинния храм "Св. София" Лъчезар Попов в ефира на "България сутрин".

Най-важното от житието на Св. Георги е това, че той още в ранна възраст, научавайки за християнството, става последовател на Христос.

"Любовта, която той е развил към Бога - за нея трябва да се борим и ние. Покрай неговите мощи са се случили много чудеса. Безброй са случаите на изцеление покрай неговите мощи", обясни свещеникът пред Bulgaria ON AIR.

През целия ден мощите ще бъдат в храма и всички, които желаят, могат да минат, и да се поклонят, стана ясно от думите на предстоятелят на храм "Св. София". 

"В утрешния ден до 15:30 ч. мощите отново ще бъдат тук, всеки може да дойде. Няма да върнем никой", уточни свещеникът. 

Частицата от мощите ще обиколи още няколко храма.

Гледайте целия разговор във видеото.