С вяра и надежда стотици на шествие в София с чудотворните мощи на Св. Георги

Частича от светеца ще остане за поклонение в България до 7 май

26.04.2023 | 19:23 Редактор: Юлиан Христов

Частица от мощите на Св. Георги пристигна у нас. Десетки се бяха събрали пред митрополитската църква "Света Марина", откъдето тръгна литийно шествие, на което мощите на великомъченика бяха отнесени за всенародно поклонение в църквата "Света София".

В митрополитската църква "Света Марина" мощите на светеца бяха благословени от българския патриарх и софийски митрополит Неофит, след което с литийно шествие бяха отнесени за всенародно поклонение в църквата "Света София".

"За всеки един народ е голямо благословение и голяма духовна радост да посрещне мощите както на Свети Георги, така и на всеки един светец. Свети Георги е обичан от всички православни, от целия български народ. Явява се покровител на много населени места, явява се и покровител на българското войнство. Така че, обичта към Свети Георги е голяма, велика и дай Боже, ние се молим да даде своето благословение", заяви белоградчишкият епископ Поликарп, който поведе шествието с мощите до църквата "Света Неделя".

"Свети Георги е един от най-обичаните светци, защото е пример за всички. Приживе той е имал всичко, бил е млад, красив, имал е власт, изключително богатство, но се е отказал от всичко в името на Господ Исус Христос", каза вярваща, която се нареди на опашка пред църквата, за да се поклони пред мощите.

В църквата "Света София" се отслужва вечерня. До 7 май вярващите в страната могат да се поклонят пред мощите. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR