България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предприемач: Това Народно събрание е неспособно да излъчи кабинет

"Служебното правителство си върши работата в много направления и я върши много добре", каза Васил Василев

12.04.2023 | 09:41 Редактор: Искра Ангелова

Съставянето на правителство и на коалиция се превръща в самоцел, а не какво ще направи това правителство. Важният въпрос е какво ще направи, с каква програма ще излезе. Всички се питат дали е възможно да има правителство. Това каза предприемачът и журналист Васил Василев в студиото на "България сутрин".

Той не смята, че ще се стигне до съставяне на редовно правителство чрез импийчмънт на президента: "Това въобще не е на дневен ред и не е тема, която следва да се разглежда."

"Трудно ще се стигне до редовно правителство и за това има редица причини. Първата е, за да се състави, трябва да участват първата и втората партия, или коалиция. Тези хора, които в продължение на месеци си разменяха най-тежки обиди, ругатни, тежки думи, между тях има много наслоена кал от предишните месеци. Как изведнъж тези хора ще си подадат ръка и ще започнат да работят заедно? Струва ми се невероятно", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И отново подчерта, че това Народно събрание е неспособно да излъчи кабинет.

"Втората причина, поради която партиите се стремят да се дистанцират, е, че икономическото положение е твърде тежко. МВФ прие, че прогнозата за развитие на България трябва да бъде преоценена надолу. Прогнозите за икономическото ни развитие са твърде песимистични. Всеки се страхува да вземе властта, защото тя в момента е "горещ картоф", коментира журналистът.

"Представете си какво би станало, къде би била България, ако нямаше здрава сила, която да управлява държавата. Къде щяхме да сме ние? Сред това бушуващо море от страсти на интереси. Така че ролята на Радев в момента е важна, тя е успокояваща. Служебното правителство си върши работата в много направления и я върши много добре, защото е лишено от тези интереси, които са характерни за партиите", категоричен е Васил Василев.

Той смята, че все повече се вижда невъзможността на партиите да управляват в съответствие с интересите на хората.

"Политиката се превръща в самоцел, целта на политиката е да реши проблемите на хората и на държавата, ние въобще не виждаме нищо такова. Има ли някоя от партиите, която да каже: "Ако аз взема властта, след 4 години България няма да бъде последната по доходи и първата по смърт, и мизерия". Почти никой не помни какво е обещавал еди кой си преди една-две години."

Василев подчерта, че не българинът, а политиците трябва да гледат напред.

Гледайте целия разговор във видеото.