България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ченчев: БСП няма да издигне кандидат за шеф на НС, ще решим с кого да се коалираме

Не на войната и не на джендър идеологията, заяви депутатът от левицата

12.04.2023 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

БСП няма да издигне кандидат за председател на новия парламент.

"Категорично решихме да не издигаме кандидатура за председател на НС. Това е работа на двете политически сили, които непрекъснато спореха в кампанията кой е по-по-най. Г-н Вигенин ще бъде наша номинация за зам.-председател на парламента. Ще участваме абсолютно отговорно и подхождаме много разумно. Дано другите проявят разум и имат достатъчно гласове, за да поемат отговорността", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев пред Bulgaria ON AIR.

От БСП също така няма да подкрепят кандидатурите за председател на парламента, издигнати от останалите партии.

"За нас най-важни са хората, доказахме го последователно. Ще продължим с политиката за по-високи доходи и данъчни облекчения, безплатни лекарства за децата до 14 години, борбата с корупцията и паралелната държава. Не на войната, запазване на неутралитет на нашата родина, да не се дават повече оръжия, не на джендър идеологията", подчерта Ченчев в ефира на "България сутрин".

Дали и с кого ще се коалира БСП, това ще каже партията, стана ясно от думите на социалиста. Предстои вътрешнопартийно допитване, на което всеки от членовете ще си каже мнението.

"Нека хората съвсем обективно и аналитично посочат с кого БСП да се коалира. България има нужда от стабилен парламент, редовно правителство и бюджет. Ще работим за по-висока избирателна активност, всеки български гражданин трябва да гласува. БСП ще се оправи, ще дойде време и край на проекти и всякакви новосъздадени партии", категоричен е Ченчев.

Гледайте целия разговор във видеото.