България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството, равнопоставени сме на полярните държави

Директорът на Българския антарктически институт с изключително интересен разказ за експедицията

11.04.2023 | 09:27 Редактор: Вяра Димова

31-вата българска национална антарктическа експедиция се завърна успешно. Нашите учени прекараха един месец на остров Ливингстън. Експедицията остава в историята на нашето корабоплаване, тъй като за пръв път български военен научноизследователски кораб стигна до бреговете на Антарктида.

"Това беше уникална експедиция, която чакахме дълго. За първи път България стана равнопоставена на другите полярни държави, защото има и собствен полярен кораб, който стигна до остров Ливингстън с български флаг и екипаж", каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев в студиото на "България сутрин".

По думите му вече сме доказали на морския свят, че български военен научно-изследователски кораб може да плава в най-суровите води на планетата.

"Той още не се е прибрал. В момента преполови Атлантическия океан - доста лоши атмосферни условия, но се движи уверено към испанското пристанище, където е спирката му", обясни проф. Пимпирев и отбеляза, че корабът е и учебен.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че досега сме разчитали на чужди кораби и въпреки това учените ни са успели да поддържат 30 години полярната база.

"На връщане на кораба качихме научните образци. Проектите са ни разнообразни, пробите ще дойдат на 2 май - тогава се предвижда корабът да акостира в пристанище Варна. Ние носим и около половин тон научни проби и на нашите комшии - турските полярни изследователи", обясни директорът на Българския антарктически институт.

Според него Антарктида е бъдещето на човечеството, защото е най-късно открита и крие много тайни за науката.

Техническият прогрес през последните години е променил много Антарктида, каза проф. Пимпирев.

"Антарктида е част от нашата планета. Това е бялата ни планета. Тя е бъдещето на човечеството. Там има много полезни изкопаеми. А те са ценни, тъй като от тях се добиват метали, без които не можем да имаме технически прогрес. Антарктида има особен статут - управлява се от договора за Антарктика, в който има две групи страни. 29 страни са пълноправни членки, една от тях е България. С кораба скочихме в по-нова категория - към развитите страни", отбеляза гостът.

Проф. Пимпирев обяви, че вече се подготвя 32-рата българска антарктическа експедиция и изрази надежда корабът да тръгне по-рано - 1 ноември.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
боньо
преди 1 година
31 експедиции - тва колко пари са бе, пампориев!? нема бъдеще от такива, като тебе и ко. Сигнализирай за неуместен коментар